Almanya’da Riskli Bölgeden Gelenlere Kötü Haber: Karantinada Maaş Kesilebilir

Almanya’da riskli bölgelerden dönenler için uygulanacak karantina döneminde maaşların kesilmesi gündemde. Yeni yasa tasarısıyla ilglili değişiklik müzakere aşamasında.

Almanya’da alınan yeni koronavirüs önlemleri kapsamında riskli bölgelerden dönenler için getirilmesi planlanan karantina uygulaması ile ilgili yeni bir yasa tasarısı gündemde. Bakanlar Kurulu tarafından müzakere edilen yeni tasarıya göre; işverenin, karantina döneminde, çalışanların maaşlarını kesebilmesi tartışılıyor. Uzmanlar ise bu yasanın iş hukukuyla bağdaşmayacağı fikrini savunuyor.

“Çalışanların Hakları Ağır Şekilde Kısıtlanmış Olur”

Öte yandan bu tasarıyla ilgili çeşiti hukuki sıkıntıların da gündemde olduğu kaydediliyor. Böyle bir yasanın onaylanıp yürürlüğe girmesi durumunda, çalışanların haklarının ağır bir şekilde kısıtlanması anlamına geleceği belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Kurulu Başkanı Erwin Rüddel, “Riskli bölgelerden gelenlerin maaşlarının kesilmesi gibi cezaları tavsiye etmiyorum. Vatandaşlar bu durumda seyahat ettikleri ülkeleri gizleme yolunu tercih edebilir. Bu durumda söz konusu kişinin temaslarının takibinin de zorlaşacağından endişe ediyorum.”

27 Ağustos’ta Gündeme Gelmişti

Başbakan Angela Merkel 27 Ağustos tarihinde bakanlarla biraraya gelmişti. Burada, zorunlu olmamasına rağmen riskli bölgelere giden vatandaşlarla ilgili yeni bir yasa tasarısı gündeme getirilmişti. Buna göre, riskli bölgelerden geri dönen çalışanlarıyla ilgili iş verenlerin, karantina döneminde maaşları ödeme zorunluluğunun olmaması yönünde bir yasa değişikilği planlanmıştı.

Mevcut Durumda Maaşlar Ödeniyor mu?

Şimdiye kadar riskli bölgeden dönen ve karantinaya girmek zorunda kalan vatandaşlar iş yerinden izin almak zorunda değillerdi. Ayrıca Enfeksiyona Karşı Korunma Kanunu’nun 56. maddesince maaş kaybı durumu da söz konusu olmuyordu. Bu maddeye göre, bir kişinin çalışmasının yasaklanması ve bu nedenle maaş indirimine gidilmesi durumunda devlet desteği sağlanacağı belirtiliyor.(bb)