Almanya
Gündem

Berlin Polisinin Irkçı Sohbet Grubu Deşifre Oldu

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir polis karakolunda görev yapan 25 polisin ırkçılık içeren yazışmaları deşifre oldu.
01 Ekim 2020
@Shutterstock

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir polis karakolunda görev yapan 25’ten fazla polisin ırkçı sohbet grubu deşifre oldu. Üç yıllık yazışmalar incelenirken, Müslümanlara “maymun” benzetmesi, mültecilerin ise “tecavüzcüler ve fareler“ olarak anılması dikkat çekti. Sohbet grubunda yer alan yazışmaların geçmişine bakıldığında günlük hayattan konuların yanı sıra düzenli olarak ırkçı sözlere, nefret ve şiddet söylemlerine açıktan yer verildiği belirtildi. Irkçı söylemlerin birçok kez sözde espiri mahiyetinde polisler tarafından dile getirildiği ve mesai arkadaşlarından onay gördüğü açıklandı.

IRÇI SOHBET GRUBU Amirleri Tarafından Biliniyordu

Irkçı sohbet grubunda yapılan sözde espirilerde “Yasa dışı giriş yapan altı göçmeni vurunuz”, “Merkel’in misafirleri Avrupa’yı çekirgeler gibi istila etti” şeklinde ifadeler yer aldığı ve bu söylemlere uygun görsellerin paylaşıldığı belirtildi. Monitor adlı televizyon programına konuşan Berlinli polisler, bir amirlerinin bu gruptan haberdar olduğunu iddia ettiler. Konuya ilişkin polislerin sadece e-posta yolu ile yaptıkları paylaşımlara dikkat etmeleri yönünde uyarıldıkları gelen bilgiler arasında.

IRÇILIK EĞİLİMİ OLAN BİREYLER KENDİLERİNİ POLİS TEŞKİLATINDA RAHAT HİSSEDİYOR

Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel yaptığı yazılı açıklamada, “İddiaların doğruluk payı var ise, bu asla kabul edilemez. Açık görüşlü ve modern başkent polisine yakışmayan bir olay.“ ifadelerini kullandı. Ayrıca bu gibi vakaların polis teşkilatının olağanüstü hizmetine gölge düşürdüğünü savundu. Yazar ve ırkçılık araştırmacısı Alice Haster, polis teşkilatlarında yaşanan ırkçılık vakalarının ardından siyasilerin polisin hizmetlerine dikkat çekmelerini doğru bulmadığını açıkladı. Yapısal bir soruna işaret eden Haster, “Yazışmaların içeriğine bakacak olursak, ırkçılık eğilimi olan bireylerin kendilerini polis teşkilatında rahat hissettiğini görüyoruz.” dedi. Bu sorunun acilen çözülmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Almanya Federal Kriminal Dairesi Başkanı (BDK) Sebastian Fiedler, yazışmaların anayasal değerler ile çatıştığını ifade etti. Fiedler, ırkçılığın polis teşkilatlarına zarar vereceği endişesini de sözlerine ekledi. Monitor programına açıklama yapan iki polis de, emniyet içerisinde yükselen ırkçılık seslerine dikkat çekerek köklü bir değişim talebinde bulundu.(fy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş