Gündem

Yeni Zelanda’da Müslümanlara Karşı Kurumsal Ve Bilinçsiz Ön Yargı Tespit Edildi

Yeni Zelanda'da camilere düzenlenen saldırılarla ilgili Kraliyet Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan 792 sayfalık rapor açıklandı. Raporda, devlet kurumlarında Müslümanlara karşı kurumsal ve bilinçsiz ön yargının olduğu tespit edildi.
08 Aralık 2020
@Shutterstock

Yeni Zelanda’da camilere düzenlenen saldırılarla ilgili Kraliyet Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan 792 sayfalık rapor, devlet kurumlarının Müslümanlara karşı ön yargılı yaklaşımını ortaya koydu.

DEVLET KURUMLARINDA MÜSLÜMANLARA KARŞI ÖN YARGI

Raporda, emniyet teşkilatında silah ruhsatı güvenlik incelemesi konusundaki eksiklikler ayrıntılarıyla ele alındı.  Rapor, Yeni Zelanda istihbarat birimlerinin az sayıdaki terörle mücadele kaynaklarını, çoğunlukla terör gruplarından esinlenenlerin oluşturduğu tehdide yoğunlaştırmayı tercih ettiğini ortaya koydu. “Devlet kurumlarında Müslümanlara karşı kurumsal ve bilinçsiz ön yargının var olduğu, bunun değiştirilmesi gerektiği” ifade edilen raporda bulunan 44 tavsiye arasında hükûmetin yeni bir ulusal istihbarat teşkilatı kurması gerekliliği de yer aldı.

Yeni Zelanda’nın iç ve uluslararası tehditlere odaklanan iki ayrı istihbarat teşkilatının genellikle, devlet başkanları ve diğer ileri gelen ziyaretçileri güvende tutmak gibi görevlere odaklandığı vurgulandı. İyi finanse edilen yeni bir istihbarat teşkilatının, terörle mücadele stratejisi geliştirmeye odaklanabileceğine işaret edildi.

CAMİ SALDIRGANI HAKKINDA BİLGİYE YER VERİLDİ

Raporda, çeşitli kurumların eksikliklerine rağmen, iki camiye saldırı düzenleyen ve 40 kişiyi hunharca öldüren saldırgan Brenton Tarrant’ın ateş etmeye başlamadan sadece sekiz dakika önce gönderdiği ve birimlerin yanıt vermesi için çok geç olan manifesto dışında, saldırının yaklaştığına dair net bir işaret olmadığı sonucuna varıldığı belirtildi. Tarrant’ın düşük bir profil çizdiği ve planlarından kimseye bahsetmediği vurgulanan raporda, “saldırganın çocukken internete denetimsiz erişiminin bulunduğu, altı veya yedi yaşından itibaren video oyunlarına ilgi duymaya başladığı, genç yaşta ırkçı görüşlerinden annesine söz ettiği ve 14 yaşından itibaren 4chan internet forumunu kullanmaya başladığı” ifade edildi.

Raporda, ifadesine başvurulan komiser Andrew Coster’ın, Tarrant’ın silah ruhsatı almaya uygun olup olmadığına karar verirken “İki şahidin, saldırganı şahitlik yapacak kadar iyi tanıyıp tanımadığına karar vermek için daha fazlasını yapabilirdik.” dediği aktarıldı.

BAŞBAKAN ARDERN’DEN ÖZÜR AÇIKLAMASI

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de hükûmetinin rapordaki tüm tavsiyeleri uygulamayı kabul ettiğini söyledi ve kurumların eksikliklerinden dolayı özür diledi. Ardern, saldırıların hemen ardından yarı otomatik silahları yasaklayan yeni yasaların yürürlüğe girmesini sağladıklarını da hatırlattı.

YENİ ZELANDA’DA NE OLMUŞTU?

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazında otomatik silahlarla terör saldırısı düzenlenmişti. Saldırılarda 51 kişiyi öldüren, 49 kişiyi yaralayan terörist Brenton Tarrant, ağustos ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. (AA, C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş