FRANSA
Gündem

Fransa’da Müslüman STK’lar Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü’nü İmzalamamakta Kararlı

Fransa'da Müslüman STK'lar, üzerinde değişiklikler yapılmadığı sürece "Fransa İslamı Prensipler Tüzüğünü" imzalamama konusunda kararlı olduklarını açıkladı.
10 Şubat 2021
@aa

Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) Başkanı İbrahim Alcı ve Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) Başkanı Fatih Sarıkır, üzerinde değişiklikler yapılmadığı sürece “Fransa İslamı Prensipler Tüzüğünü” imzalamama konusunda kararlı olduklarını açıkladı. Alcı, Fransa’daki diğer Müslüman derneklerden kendilerine destek mesajları geldiğini belirterek, “600-700 cami ve dernek bizim arkamızda. Fransa’da 2 bin 500 cami var.” dedi.

“İslam evrensel dindir”

Bir süredir ülkedeki imamlar ve derneklerle istişare ederek vardıkları sonucu CFCM ve İçişleri Bakanlığına yazılı olarak ilettiklerini kaydeden Alcı, tüzüğün isminin “Fransa İslamı” olmasına tepki göstererek, “Kaynağı Kur’an ve sünnet olan İslam dini özü itibarıyla hiçbir toplum veya ideolojik söylemlerle sınırlandırılamaz. İslam evrensel dindir.” ifadesini kullandı.

“İslam’da olmayan ancak varmış gibi gösterilen konular var”

Alcı, tüzükle ilgili, “İslam’da olmayan ancak varmış gibi gösterilen konular var. İslam’da sanki kadın düşmanlığı var ancak dinimizde öyle bir şey yok.” ifadesini kullandı. Fransa’daki derneklerde kadınların önemli görevler üstlendiğini anlatan Alcı, Müslümanların Fransız yasalarına uyduğunu, Fransız vatandaşı olduklarını ve kendilerine saygı gösterilmesini beklendiklerini vurguladı.

“birçok Müslüman kuruluş tarafından imzalandı”

Fatih Sarıkır da tüzüğün 18 Ocak’ta birçok Müslüman kuruluş tarafından imzalandığı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunulduğunu belirterek, “Bu bize bir gün önce takdim edildi. Hızlı şekilde ilan edildi. Biz baştan beri mutlaka cami dernekleri başkanları ve imamların bu sürece dahil edilmesi, onlarla istişare ederek herkesin sahiplenebileceği bir şartname düzenlenmesi gerektiğini defalarca söyledik. Bu gerçekleşmedi.” dedi.

“Fransa İslamı şeklinde ilan edildi”

Sarıkır, tüzükle ilgili “Fransa İslamı şeklinde ilan edildi ve içeriği ona göre düzenlendi. Artık hedef olan kitle sadece imamlar değil, aynı zamanda Müslümanlar. Fransa’da Müslümanların nasıl olması gerektiğine yönelik ifadeler içeriyor.” diye konuştu. Sarıkır, tüzükte din ile Fransa’nın birbirlerine karşıt gibi gösterilmesine ve Fransız yasalarının dinden üstün olması gerektiğine yönelik ifadelere de tepki göstererek, “Bu Fransız kanunlarına aykırı. 1905 yasasına göre din ile devlet birbirinden ayrılıyor. Fransa bu konuda dünyaya örnek olmuştur. Laiklik konusunda da dünyaya örnek oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

“yapıcı tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz”

Darmanin’ın açıklamalarına ilişkin, “Ümit ediyoruz ki bu sözler tekrarlanmaz.” yorumunu yapan Sarıkır, CCMTF, CIMG ve “İnanç ve Uygulama”nın köklü kuruluşlar olduğunu aktardı. Sarıkır, “Biz yapıcı tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Fransız kanunlarının hiçbiriyle bir sorunumuz yok. Bizim kaygımız sadece Müslümanların dini yaşayabilmesi için mücadele etmek.” dedi.

“Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü”

İçişleri Bakanı Darmanin, yaptığı açıklamada, “Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü”nü imzalamayı kabul etmeyen sivil toplum kuruluşlarının Fransa İslam Konseyinden (CFCM) çıkmasını istemişti. CFCM’in hazırladığı tüzüğü birçok Müslüman sivil toplum kuruluşu imzalarken, CCMTF, CIMG ile “İnanç ve Uygulama” kuruluş, bu tüzüğe imza atmamıştı. Tüzük, CFCM bünyesinde Ulusal İmamlar Konseyinin kurulmasını da öngörüyor.(AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş