Fransız Vekil Mecliste İsyan Etti! “Benim de Annem Başörtülü”

Fransız Vekil Mecliste İsyan Etti! “Benim de Annem Başörtülü”

Fransa’da mecliste başta başörtülü kadınlar olmak üzere Müslümanları hedef alan söylemlere iktidar partisi milletvekili Mcjid El Guerrab sert tepki gösterdi. El Guerrab, “Benim de annem başörtülü!” dedi. Suçlamaların kendisini incittiğini ifade etti.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” olarak tanıttığı ve tepkiler üzerine “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” olarak değiştirilen yasa tasarısının Ulusal Mecliste görüşülmesi devam ediyor. Mecliste yasanın görüşmeleri sırasında Müslümanları ve başörtülü kadınları hedef alan söylemler bazı iktidar partisi milletvekillerinin bile tepkisini çekiyor. Başörtüsü ile ilgili görüşmede söz alan İktidar Partisi İlerleyen Cumhuriyet (LREM) Milletvekili Mecid El Guerrab kendi annesinin de başörtülü olduğunu belirterek meclisteki tartışmaların kendisini de incittiğini söyledi.

“Fransız halkının bir bölümüne hakaret etmiş oluyorsunuz”

Mecid El Guerrab şu ifadeleri kullandı: “Ben açık bir şekilde ifade edeyim ki benim annem başörtülü. Annem bize okul gezilerinde eşlik ediyordu. Annem burada söylenildiği gibi başörtüsünü başkalarının dinlerini değiştirmek için takmadı. Ama geleneğinde olduğu için takıyoedu. Fas’ta başörtüsüyle büyüdü. Daha sonra çocukları ile birlikte kendisini Fransa’da buldu. Bizi yönlendirdi, bizleri okula götürdü. Bazen başörtüsüyle okula girmekten utandığı da oldu. Ama yapmak zorundaydı. Çünkü biz onun çocuklarıydık o da bizim annemizdi.  Mecliste Müslümanlar ve başörtülü kadınları hedef alan söylemlerin kalbini incittiğini söyleyen LREM Milletvekili, “Siz istemeden Fransız halkının bir bölümüne hakaret etmiş oluyorsunuz.“ dedi.

“kendimı Müslümanları hedef alan bir mahkemede hissediyorum”

İktidar partisinin başka bir milletvekili Suad Zitouni ise mecliste yapılan görüşmelerde kendisini İslam ve Müslümanları hedef alan bir mahkemede hissettiğini söyledi. Kendisi de avukat olan Zitouni sözlerini şöyle sürdürdü: “Deminden beri kendimi burada bir mahkemede gibi hissediyorum. İslam ve Müslümanlar’a karşı bir mahkeme. Maalesef suçlananlar burada kendilerini savunmak için yoklar. Tüm başörtülü kadınların istekleri dışında başörtüsü taktığı düşüncesine bir son verelim. Biliyor musunuz ben avukatım ve birçoğunu savundum. Eşi başörtüsü takmasına karşı çıktığı için boşananlar bile var.”diye konuştu.

“üniversitelerde ve okul etkinliklerine katılan ailelere başörtüsü yasağı”

Öte yandan komisyon görüşmelerinde reddedilmesine rağmen, merkez sağ Cumhuriyetçiler grubu, “üniversitelerde ve okul etkinliklerine katılan ailelere başörtüsü yasağı” getirilmesini içeren bir değişiklik önergesi verdi. Ancak uzun ve sert tartışmalara sahne olan görüşmeler sonunda, önerge reddedildi. Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin gelecek hafta tamamlanması beklenen yasa tasarısı, Mart ayı başında da parlamentonun üst kanadı Senato’nun gündemine gelecek. Yasa Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.(fk)