TANZANYA
Dünya

Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Hassan Oldu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Samia Suluhu Hassan, eski Cumhurbaşkanı John Magufuli'nin hayatını kaybetmesinin ardından Tanzanya'da Kur’an-ı Kerim üzerine yemin ederek başkanlık koltuğuna oturan ilk kadın oldu.
19 Mart 2021
Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan 4 yıl boyunca Tanzanya'yı yönetecek.

Tanzanya Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Samia Suluhu Hassan getirildi. Kur’an-ı Kerim üzerine yemin ederek göreve başlayan Samia Suluhu Hassan Afrika kıtasındaki icracı tek kadın Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Afrika ülkelerinden Etyopya’da da cumhurbaşkanlığı koltuğunda da bir kadın olarak Sahle-Work Zewde oturuyor. Ancak, Etypya’daki cumhurbaşkanlığı sembolik bir vazife icra ediyor.

Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan

4 yıl boyunca Tanzanya Cumhurbaşkanı olarak görev yapacak olan Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan 1960 yılında  Tanzanya’ya bağlı özerk adalar olan Zanzibar’da doğdu. Hassan,1986’da Kalkınma Yönetimi Enstitüsünde kamu yönetiminde lisans, 1992-1994 arasında Manchester Üniversitesinde ekonomi alanında yüksek lisans eğitimi aldı.

İlk olarak 2000’de siyasete girmeye karar veren Hassan, Zanzibar Temsilciler Meclisine özel üye seçildi ve Zanzibar Başkan Amani Karume tarafından bakan olarak atandı.

2010’daki seçimlerde Tanzanya Ulusal Meclisi’ne milletvekili olarak giren Hassan, bu dönemde Devlet Başkanı Jakaya Kikwete tarafından Birlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.

Hassan, 2014’te ülkenin yeni anayasasını hazırlamakla görevli Kurucu Meclis Başkan Yardımcısı olarak seçildi. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş