Gündem

Belçika Mahkemelerdeki Başörtüsü Yasağını Kaldırdı

Belçika hükümeti bazı hakimlerin mahkemelerde başörtüsü yasağına dayanak olarak kullandıkları kanun maddesini değiştirdi. Böylece mahkemelerdeki yasak kalkmış oldu.
12 Aralık 2021
Belçika hükümeti, mahkeme salonlarına başörtülü Müslüman kadınları almayan hakimlerin dayandığı maddeyi değiştirdi.

Belçika hükümeti, bazı hakimlerin mahkeme salonlarında uyguladıkları başörtüsü yasağını kaldırdı. Yasak, hakimlerin dayanak olarak kullandığı Belçika Muhakeme Usulü Kanunun 759. maddesinin kaldırılmasıyla gerçekleşti.

Yasağın kaldırılması Belçika ayrımcılıkla mücadele ve insan hakları kurumu UNIA tarafından olumlu karşılandı. UNIA Genel Müdürü Patrick Charlier yaptığı açıklamada, ilgi maddenin herkesin şapka kulanmak zorunda olduğu bir zaman olan 19. yüzyıldan kaldığını, yeni döneme uyarlanması ile Müslüman kadınlara yapılan adaletsizliğin giderildiğini bildirdi.

Patrick Charlier, yasak süresince pek çok Müslüman başörtülü kadının, başörtülü olarak mahkemede bulundukları sırada hakimlerin tarafsızlığından emin olamadıkları için zoraki başörtülerini çıkarmak durumunda kaldıklarını da bildirdi. Charlier “Bu durum kabul edilmezdi.” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Müslüman bir kadın, başörtüsünü çıkarmadığı gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmaması nedeniyle açtığı davayı Müslüman kadın lehine karar bağlamış ve Belçika’yı haksız bulmuştu. Ceza yasasının 759’uncu maddesini de değiştirdi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş