Yazarlar

Evdeki Çalışma Odasına Vergi İndirimi

Evdeki çalışma odanız için vergi özel indiriminden faydalanabilirsiniz. Bunun tek şartı, odanın sadece çalışma amaçlı kullanılması.
15 Ekim 2022

Evdeki çalışma odasına vergi indirimi mevcut dönem için öngörülen “Homeoffice-Pauschale” (evden calışma götürüsü) adı verilenden daha fazla ve sadece bu döneme has değil. İndirimden istifade edebilmek için çalışma odası sadece çalışma amaçlı kullanılmak zorunda. Bu demek oluyor ki, herhangi bir odanın bir köşesini çalışma alanı olarak değerlendirmek yeterli olmuyor. Dolayısıyla vergi dairesi tarafından bu konuyla alakalı sıkça habersiz denetimlere maruz kalabilirsiniz. Bu durumun Alman anayasasının 13’üncü maddesiyle nasıl bağdaşabileceğiyle alakalı Federal Mali Mahkeme  (BFH, 12.07.2022, Az.: VIII R 8/19) bir karar verdi.

Vergi memurunun habersiz kontrol için dairenize girmesine izin vermek zorunda mısınız?

Bahsi geçen dava şu şekilde gelişti: Bir kadın vergi beyannamesinde evde çalışma odası olduğunu bildirdi. Bunun üzerine vergi dairesi evin oda dağılımıyla alakalı bir çizim istedi. Çizimde çalışma odası vardı fakat bir yatak odası yoktu. Bunun doğal olmadığından yola çıkılarak yetkili memur önceden haber vermeden kadının evine gitti. Kadın memuru içeriye aldı ve çizimde geçen odalar hariç farklı odaların da olduğu ve yatak odasının bunun haricinde bir oda olduğu ortaya çıktı. Habersiz yapılan bu denetimin yasal olup olmadığını merak eden kadın mahkemeye başvurdu.

Konut Dokunulmazlığı ve Kişisel Haklar Önceliklenmeli

Federal Mali Mahkeme (FFM) genel manada izinsiz denetimlerin mümkün olduğunu lakin sadece son çare olarak uygulanabileceğine hükmetti. Karara göre, konut dokunulmazlığı ve diğer kişisel haklara daha az müdahale ederek amaçlanan sonuca ulaşmak önceliklenmeli. Mevcut durumda ise tam da böyle olduğu, kadının aktif şekilde meselenin çözümü için yardımcı olduğundan dolayı deyim yerindeyse bir baskının yasal olmadığı belirtildi. Mahkeme kararına göre soruları gidermek üzere yapılan bir talep cevapsız kalmış olsaydı denetim yasal olabilirdi. Bu durumda vergi dairesi eve denetim yerine evin/odaların fotoğraflarını talep edebilirdi.
Ayriyeten mahkeme vergi soruşturma dairesi memurunun (Alm.: Steuerfahndung) ev denetimi yapmasının yasal olmadığına hükmetti. Zira ortada bir suç olmasa da, yani sadece basit bir denetim olsa da bunu gören komşu ve mahalle sakinlerinde denetime maruz kalan kişi hakkında kötü bir intiba oluşturabilmekte. Vergi dairesi gerektiğinde normal memurunu bu mesele ile görevlendirmeli.

Pin It on Pinterest

Paylaş