Toplum

AB ve Almanya Anlaştı: Otomobillerde E-Yakıt Dönemi Başlıyor

Avrupa Birliği (AB) ile Almanya arasında anlaşmazlık konusu olan 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimi, e-yakıt üzerinde anlaşmaya varılarak sonunda çözüldü.
28 Mart 2023
@Shutterstock

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, 2022 yılının son çeyreğinde Avrupa Parlamentosu (AP) ile üye ülkeler arasında, taşıtlara yeni karbon emisyon standartları getirecek düzenlemeye ilişkin yapılan müzakerelerde uzlaşı sağlandığını açıklamıştı.

Toplum | 10 Haziran 2022 Avrupa’da Dizel ve Benzinli Araç Satışı Yasaklanıyor 10 Haziran 2022

OTOMOBİLLERDE E-YAKIT DÖNEMİ

Anlaşmaya göre, AB ülkelerinde benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılmayacaktı. AB ülkeleri mart ayının başlarında kararın onaylanmasını beklerken, otomotiv sektörünün en güçlü ülkelerinden olan Almanya e-yakıt olarak bilinen, yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalamayla üretilen sentetik yakıtlarla ilgili muafiyet getirilmesini isteyince, oylama ileri bir tarihe ertelenmişti.

Medyada yer alan haberlere göre uzun süren müzakerelerden sonra AB ile Almanya e-yakıtlı araçlar konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre e-yakıt kullanan içten yanmalı araçların satışı 2035’ten sonra da devam edecek.

SENTETİK YAKIT NEDİR?

Sentetik yakıtlar yalnızca yenilenebilir enerji yardımıyla ortaya çıkarılır. İlk aşamada sudan hidrojen üretilir, ardından sıvı yakıt üretmek için karbon eklenir. Bu karbon, endüstriyel işlemlerden dönüştürülebilir veya filtreler kullanılarak havadan yakalanabilir. Karbon ve hidrojenin birleştirilmesi daha sonra benzin ve dizel olabilen sentetik yakıtla sonuçlanır. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş