Yazarlar

Amnesty International 2022’ye Dair: “Dünya Sisteminin Ahlaksız Münafıklığı”

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International 2022 İnsan Hakları Raporu’na göre, bugünkü küresel sistem, sistemin başındakilerin istemediği hiçbir problemi çözmüyor.
07 Nisan 2023

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International 2022 İnsan Hakları Raporu’nu yayımladı. Rapora göre bugünkü küresel sistem, hem problemleri çözmeye yönelik bir sistem değil hem de sistemin başındakilerin istemediği hiçbir çatışmanın, işgalin ve problemin çözümü mümkün değil. Sistemin başındaki ülkeler çıkarları uğruna istediklerini yapabilecek güce de sahipler.

Gündem | 31 Mart 2023 “Mevcut Dünya Sisteminde Utanmaz Bir Çifte Standart Var” 31 Mart 2023

“UTANMAZ ÇİFTE STANDART”

Amnesty International 2022 raporu bunu “utanmaz bir çifte standart” olarak değerlendiriyor. Amnesty sistemi bu şekilde değerlendirmekte o kadar haklı ki, aslında bu ifade gerçekte çok daha sert bir ifade olabilirdi. Amnesty bu çifte standarta İsrail’in Filistinlilere yaptığını örnek vermekle kalmıyor aynı zamanda Ukrayna’ya açılan savaş sebebiyle Rusya’ya uygulanan ambargoyu, Ukraynalı mültecilerin hemen korunma altına alınmasına rağmen, Libya, Suriye, Yemen ve Afganistan’dan gelen mültecilerin korumaya alınmamasını da gösteriyor.

Dahası var. Dünya sisteminin başında bulunanlarla çok yakın iş birliği yapan Mısır’daki insan hakları ihlallerinin görmezlikten gelinmesi, Yemen’deki taraftarların bir kısmının dünya sistemini şartsız desteklemeleri sonucu yüz binlerce insanın savaş mağduru olması da verilen örnekler arasında. Myanmar’daki askeri diktatörlüğün sadece Arakan Müslümanlarına değil ülkedeki diğer tüm etnik grupların köylerini yakıp yıkmasına dahi ses çıkarılmaması verilen örnekler arasında yer alıyor. Çünkü, dünya sisteminin başında olan Çin’in mevcut askeri diktatörlükle çok yakın çıkar ilişkisi bulunuyor.

TERÖR ÜRETME ÜZERİNE KURULU SİSTEM

Bu Rusya meselesi aslında çok daha ilginç. Mesela Rusya Kırım’ı nereden aldı? Ve ne zaman aldı. Daha 2014 yılında bu ülkeyi işgal ederek topraklarına ilhak eden Rusya’ya nasıl bir tepki gösterdi bu dünya sisteminin başındakiler? Ya da, aynı Rusya, hem Abhazya’yı hem Osetya’yı işgal ederek Gürcistan’dan ayırırken nerelerde idiler?

Veya, Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgal edilerek Azerilerin hem kültürel varlıkları hem de diğer mülkleri talan edilirken neredeydiler? Üstelik bu bölgede Ermenistan vatandaşlığı vaadi ve “Azerileri öldürmek” şartıyla askeri milis kuvveti olarak dünyanın her tarafından “Ermeni” milisleri toplanırken suspus olan dünya sistemi, Azerilerin işgal edilmiş ülke topraklarını Türkiye’nin desteği ile haklı olarak askerî bir operasyonla geri alması karşısında hemen nasıl ortaya çıkıverdi?

Şu dünya haritasını elinize alın, dünya sisteminin başında bulunan ülkelerin operasyonlarına bir bakın, bu operasyonlara ses çıkarabilenlerin hepsi “terörist” damgası yemiştir.

Evet “ahlaksız çifte standart” yerinde bir tanımlama ama yetersiz. Çünkü bu sistem terör üretme üzerine kurulu bir sistem.

Pin It on Pinterest

Paylaş