Yazarlar

Evet Oruç da Susamış, Oruç da Açıkmış

Ramazan ayınız, tutuğunuz oruçlar, kıldığınız namazlar, ettiğiniz dualar kabul olsun.
05 Nisan 2023

Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde merhum Sezai Karakoç’u anmadan geçemeyeceğim. Geçen sene rahmet-i rahmana uğurladığımız merhumun pek çok ifadesini daha okumaya yeni başladığımız delikanlılık dönemlerimizde anlamakta zorlanırdık. Meselâ “Evet. Oruç da susar, oruç da acıkır.” derdi. Biz bunu anlamakta zorlanırdık da sonra o şöyle bilgece bir açıklama getirince de hayret edip dururduk:

“Orucun susadığı ve âb-ı hayat gibi kanamadığı su, Kur’ân sesi, acıktığı namaz, örtündüğü merhamet, kuşandığı giyindiği, Allah adının yükseltilmesi, yani cihattır.”

Şimdi bakıyorum da, orucu bu şekilde anlatan başka bir ifade olmadığını görüyorum. Çünkü hakikaten oruç, Kur’an sesine kanamadığı müddetçe susuz kalıp duracak, namaz kılınmadığı müddetçe de aç kalacaktır. Sezai Karakoç merhum birkaç kelimeyle, birkaç cümle ile çok şey söyleyebilen nadir önderlerimizden birisidir. Nasıl ki, Yunus Emre hazretleri, erik dalına çıkıp orada üzüm yiyorsa, üzüm bağının sahibi geldiğinde Yunus’a nasıl ki “Benim cevizimi niye yedin?” diye sorabiliyorsa ve Yunus Emre bu sözüyle çok şey ifade edebiliyorsa, Sezai Karakoç da böyle.

“Oruç da susar, oruç da acıkır”

Biz zannediyorduk ki, ramazan ayında susayan, acıkan biz insanlarız. Merhum, görüldüğü gibi, ramazan ayında asıl susayanın, asıl acıkanın oruç olduğuna dikkat çekiyor. “Kur’an okunmazsa, namaz kılınmazsa, merhamet kalmamışsa oruç acıkacak, oruç susayacaktır.” diyor. Sezai Karakoç’a haksız diyebilecek, fantezi fantezi konuşma uyarısında bulunabilecek birisini tahmin edemiyorum.

Susuzluk ve açlık canlıların bir özelliği olduğuna göre evet Sezai Karakoç’a göre oruç da capcanlıdır ve hem de insandan daha da canlıdır. Şöyle anlatır Karakoç orucun canlılığını:

“Çünkü: Onda, ölümün eriteceği et ve kemik de yok. İnsan, sağken bile ölüme karışıktır. Biz, hayatla ölümün karıştığı bir terkibiz. Sağken, hayat ölüme baskındır ve ölümü kullanır. Sonra yaşlandıkça, ölüm güçleri yavaş yavaş artar ve ölüm yüzdesi, hayat yüzdesinin üstüne çıkar bir gün. İşte o gün ölmüşüzdür, ölüm hayatı kullanmaya başlamıştır.”

Merhum vesilesiyle, Rabbimden, orucumuzun acıkmadığı ve susamadığı bir ramazan ihsan etmesini niyaz ediyorum.

Pin It on Pinterest

Paylaş