Gündem

Almanya’da Çalışma Saatleri Düşüyor, Hastalık İzinleri Yükseliyor

Almanya'da geçen yıl iş hayatında önemli değişimler yaşandı; çalışma saatlerindeki düşüş ve hastalık izinlerindeki artış dikkat çekiyor.
07 Mart 2024
@Shutterstock

Almanya’da İşgücü ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen yıl Almanya’da iş hayatında önemli değişimler yaşandı. Çalışma saatlerindeki düşüş ve hastalık izinlerindeki artış, ülkedeki işgücü dinamiklerinde belirgin bir değişim gösterdi.

Düşen Çalışma Saatleri ve Yükselen Hastalık İzinleri

Almanya’da 2023 yılında ortalama olarak bir çalışanın yıllık çalışma saati 1342 olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre %0,3 azalış gösterirken, pandemi öncesi döneme göre %2,2 düşüş yaşandı. İşgücü araştırmaları, bu düşüşün büyük ölçüde daha fazla kişinin yarı zamanlı çalışmayı tercih etmesiyle ilişkilendirildiğini gösteriyor.

Öte yandan, hastalık izinlerinde dikkat çekici bir artış yaşandı. IAB verilerine göre, 2023 yılında Alman çalışanlar ortalama olarak 15,2 iş günü boyunca hastalık izni aldılar. Bu rakam 1991 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Hastalık izinlerinin başlıca sebepleri arasında soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları yer alıyor.

İhbar Süresi Hastalık Yazarlar | 31 Ocak 2024 İhbar Süresi İçinde Hastalık Raporu: Maaş Hakkı Devam Ediyor Mu? 31 Ocak 2024

Yarı Zamanlı Çalışma Oranında Artış ve Diğer İstihdam Trendleri

Almanya’da 2023 yılında yarı zamanlı çalışma oranı bir önceki yıla göre %0,3 artarak %39’a yükseldi. Bu artışın, hem işverenlerin hem de çalışanların esnek çalışma düzenlerine yönelik artan talebi yansıttığı ifade diliyor. Ayrıca, yarı zamanlı çalışanların sayısındaki artış, tam zamanlı çalışanlara kıyasla daha belirgin bir ivme kazandığı belirtiliyor.

Almanya’daki toplam işgücü, 2023 yılında 340.000 kişi artarak 45,93 milyon kişiye ulaştı. Bu kişiler geçen yıl toplamda 61,66 milyar saat çalıştılar. Bu rakamın pandemi öncesi dönemdeki seviyenin altında olduğu vurgulanıyor. İşgücü uzmanları, artan istihdamın, toplam çalışılan saatlerdeki artışa rağmen, pandemi öncesi dönemdeki seviyeye henüz ulaşmadığını belirtiyorlar.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş