Toplum

Almanya’da Sağlık Sigortları Ek Aidatlarını Yükseltti: İşte Detaylar

Almanya’da sağlık sigortalarının neredeyse yarısı, ek aidatlarını yükseltti. Sigortalılar hangi noktada daha fazla ödemeye muaf tutulacak? İşte detaylar.
13 Mart 2024
@shutterstock

Almanya’da sağlık sigortaları yeni yılla birlikte primlerini artırdı. Federal Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 45 sağlık sigortası şirketinin 1 Ocak itibariyle ek aidatlarını arttırdığı bildirildi. Sadece dört şirketin ek aidatı düşürdüğü aktarıldı.

maaşların daha büyük bir kısmı ek aidatlara aktarılacak

Ek aidatların yükseltilmesi özellikle çalışanların ceplerini yakından ilgilendiriyor. Yeni zamla birlikte maaşların daha büyük bir kısmı ek aidatlara aktarılacak. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, ek aidat bu yıl ortalama olarak yüzde 1,7 olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 1,6 olarak tespit edilmişti. Yasal olarak belirlenen genel sağlık sigortası oranı ise yüzde 14,6.

Toplum | 30 Kasım 2023 Almanya’da Sağlık Sigortası Kartları Tarih Oluyor 30 Kasım 2023

“beklenen bir durumdu”

Almanya’da sağlık sigortları şirketlerinin, bakanlığın yayınladığı verilere göre ayrıca geçtiğimiz yıl 306,2 milyar Euro harcadığı belirtildi. Bunun bir önceki yıla göre 14,4 milyar veya yüzde 5 daha fazla olduğu aktarıldı. Giderlere karşılık 304,4 milyar Euro gelir elde edildiği ifade edildi. Buna göre, şiretlerin artan maliyetlere reaksiyon göstermesi beklenen bir durum olarak görülüyordu.

ana neden artan giderler

Bakanlık, gierlerin artmasına neden olarak, sağlık sigortası şirketlerinin, finansal rezervlerinden Sağlık Fonu’na 2,5 milyar Euro’luk yasal olarak zorunlu ödemelerine işaret etti. Ayrıca, hastane tedavileri için harcamaların da 6,1 milyar Euro değerinde arttığı aktarıldı. Aşılama, evde bakım hizmetleri ve hastalık ödeneği gibi diğer hizmet alanlarında da belirgin artışlar olduğu belirtildi.

2023’de müşteri kaybı tehlikesine karşı arttırılmamıştı

Almanya’da geçtiğimiz yıllarda birçok sigorta şirketi, hissedilir derecede artan giderlerine rağmen ek aidatları arttırmamıştı. Özellikle sigortalıların daha uygun fiyatlı sağlayıcılara geçme tehlikesi burada en büyük etken olarak görülüyordu.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş