Almanya’da Okullar 20 Nisan’dan İtibaren Kademeli Olarak Açılıyor

Almanya’da okullar mart ayından bu zamana kadar koronavirüs salgını nedeniyle kapalı tutuldu. Şimdi ise, eyalet başbakanlarının ve Başbakan Angela Merkel’in yaptığı telekonferans görüşmesinde okulların 20 Nisan tarihinden itibaren açılabilmesi kararı alındı.

Almanya’da okullar mart ayından bu zamana kadar koronavirüs salgını nedeniyle kapalı tutuldu. Şimdi ise, eyalet başbakanlarının ve Başbakan Angela Merkel’in yaptığı telekonferans görüşmesinde okulların 20 Nisan tarihinden itibaren açılabileceği kararı alındı.

Almanya’da mayıs ayının başına kadar, istisnalar hariç, okulların kapalı tutulması gerektiği yapılan basın açıklamasında ifade edildi. Günlük okul hayatının kademeli olarak ilk önce sınava girecek olan son sınıf ve ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri ile başlamak üzere normal şartlar altında 4 Mayıs tarihi ile birlikte devam edeceği ancak eyaletler arasında farklılıkların olabileceği belirtildi.

Eyalet Kültür Bakanlıklarının nisan ayının sonuna kadar okullarda hijyen tedbirleri, teneffüs planlaması ve öğrencileri gruplara ayırma gibi konularda çalışmalarını tamamlaması gerektiği başbakanlık tarafından vurgulansa da, sert tedbirlerle mayıs öncesi de okulların açılabileceği açıklandı. Buna göre, Kuzey-Ren-Vestfalya’da 20 Nisan itibariyle okullar kademeli olarak açılacak. Belirtilen tarihin öncesinde de okulların açılması Kuzey-Ren-Vestfalya örneğinde mümkün olduğu gibi, sonrasında da okullar açılabilecek. Bazı eyaletlerde koronavirüs salgının daha yaygın olduğu ve dolayısıyla da Bavyera’da da okulların 11 Mayıs tarihi ile birlikte kademeli olarak açılacağı belirtildi.

Bazı Eyaletlerde Okulların Açılış Tarihi:

Berlin

Berlin’de okullar onuncu sınıflar için 27 Nisan’da, bitirme sınavı (Abiturprüfung) olan lise son sınıf öğrencileri içinse 20 Nisan tarihinde açılacak. 4 Mayıs tarihi ile de ilkokul dördüncü sınıflar ve seneye bitirme sınavlarına girecek öğrenciler için okullar başlayacak.

Brandenburg

Eyalet Başbakanı Dietmar Woidke’nin açıklamasına göre, 4 Mayıs itibariyle bazı sınıflar için okullar açılacak. Detaylar hakkında daha sonra açıklama yapılacak.

Bremen ve Bremerhaven

Bremen’de de 4 Mayıs’ta ilkokul dördüncü sınıflar ve lise son sınıf öğrencileri okula gidecek.

Hamburg

Hamburg’da şu an için okulların 4 Mayıs tarihinden açılacağı öngörülüyor. Eyalet okul dairesi senato ile yapacağı çalışmalar sonrasında detayları açıklayacak.

Hessen

27 Nisan tarihiyle birlikte Haupt- Real- ve Meslek liselerinin son sınıf ve de ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri öncelikli olarak okula gidebilecek. Gymnasium’daki son sınıf öğrencileri de 27 Nisan itibariyle okula gidecek. Ayrıca, sosyal mesafeyi koruyabilmek adına sınıflarda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek.

Mecklenburg-Vorpommern

27 Nisan tarihi itibariyle, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri okullarına gidebilecek. Diğer öğrencilerin de okullara dönebilmeleri için mayıs ayının başında yeni bir konsept oluşturulacak.

Buna ek olarak, tüm eyaletlerde anaokulları (Kindergarten) sadece “nöbetçi anaokulu” görevi üstlenebilecek ve bunun haricinde kapalı olacak. (ala)