ALMANYA
Toplum

Kısa Çalışanlara (Kurzarbeiter) Kötü Haber: Vergide Ek Ödeme, Emeklilik Maaşında Düşüş!

Almanya’da kısa çalışma ödeneği alan vatandaşlar gelecekte ek ödeme yapmak durumunda kalabilir, ayrıca emeklilik maaşında düşüş olabilir.
21 Mayıs 2020

Almanya’da koronavirüs sürecinde yaklaşık 10 milyon vatandaş kısa çalışma ödeneği almaya devam ediyor. Son olarak ödeneklerde bir yükselişe gidilmişti. Bu ödeneklerin ise vergi giderleriyle birlikte, emekliliği etkilediği kaydedildi. Camiahaber, kısa çalışma (Kurzarbeit) ödeneği ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledi.

“Vatandaşlar Vergide Ek Ödeme Yapabilir”

Ülkede kısa çalışma ödeneklerinin vergi giderlerini etkilediği kaydedildi. Gelir Vergisi Yardım Derneği (Lohhnsteuerhilfeverein) Başkanı Bernd Werner konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, alınan ödeneklerin aslında vergiden muaf olduğunu, fakat gelir vergisi oranına etki ettiğini ifade etti. Werner, sözlerinin devamında, “Bu başka bir ifadeyle şu anlama geliyor; kısa çalışma ödenekleri alan ve gelecek sene vergi beyannamesi verecek vatandaşlar, büyük ihtimalle ek ödeme yapmak durumunda kalabilir.” diye kaydetti.

Emeklilik Maaşı da Düşebilir

Kısa çalışma ödenekleri ayrıca emeklilik katkı payına da etki edecek. Almanya’da emeklilik payı net maaşa göre hesaplanıyor. Buna göre, kısa çalışma döneminde alınan düşük maaş, aynı zamanda düşük emeklilik katkı payı demek oluyor. Bu da ileride emekliliğin daha düşük olması anlamına geliyor.

Yaklaşık 10 Milyon Vatandaş Kısa Çalışma Ödeneği Aldı

Alman hükûmeti 1 Mart tarihi itibariyle yeni bir kanun çıkarmıştı. Yeni çıkan kanunla birlikte birçok iş sahibi, işlerindeki düşüşün, işçilerinin yüzde 10’luk bölümü etkilemesi sonucu, kısa çalışma sistemine geçmişti. Buna göre mart ayının başından bu yana yaklaşık 10 milyon vatandaş kısa çalışma sistemiyle çalıştı veya hâlâ çalışıyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş