Gündem

Sancak Bölgesi’nde Durum İçler Acısı: İnsanlar Evlerinde Ölüyorlar

Sırbistan'da yeniden artışa geçen koronavirüs salgınından en çok etkilenen bölgenin Müslümanların çoğunlukta olduğu Sancak bölgesi olduğu kaydedildi.
03 Temmuz 2020
Sancak bölgesinde hastanelerde yaşanan yoğunluk.@Sosyal medya

Sırbistan’da Müslüman halkın yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinde, koronavirüs nedeniyle hastane sıkıntısının yaşandığı kaydedildi. Özellikle Yeni Pazar’da salgının çok yayıldığı kaydedilirken, çok sayıda hasta ve ölüm olayının olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili Camia Haber’e konuşan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Balkanlar Bölge Başkanı Edin Salkoviç, Sancak bölgesinde durumun içler acısı olduğunu söyledi. Salkoviç, son 1 hafta içerisinde Sancak bölgesinde kovid-19 nedeni ile 140 kişinin hayatını kaybettiğini binlerce de enfekte olan insan olduğunu söyledi. Ancak virüse yakalanan kişilerin bırakın korona testi yaptırmayı hastaneye bile ulaşamadığını dile getirdi. Bu nedenle bölgede test yaptıramayan henüz teşhis konulmamış binlerce de vaka olduğunu belirtti. En fazla vaka sayılarının ise Yeni Pazar ve Tutin şehrlerinde olduğunu söyledi.

Sancak bölgesinde hastanelerde büyük yoğunluk yaşandığı kaydediliyor.

Sağlık Sistemi Çöktü

Salkoviç, “Sağlık sistemi çöktü. Sırbistan devleti yıllarca Sancağı her alanda ihmal ettiği gibi sağlık sektöründe de ihmal etti. İtalya’nın 3 ay önceki hali şuanda Sancak. Hastanelerde koridorlar bile dolu. Birçok sağlık mensubu da koronavirüse yakalandı. İnsanlar evlerinde ölüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs belirtisi gösteren hastalar, koridorlarda bekletiliyor.

Hasene’den Sancak’da Hastanelere Yardım Eli

Bölgede yönelik Almanya’da Sancak diasporasının 15 ambülans gönderdiğini Türkiye’nin de yardım talebine olumlu cevap verdiğini kaydeden Salkoviç, Hasene derneğinin de Sancak bölgesine el uzattığını söyledi. Hasene’nin kendi imkanları ile Yeni Pazar ve Tutin hastanelerine yardım götürdüğünü açıkladı. Hasene’nin bölgeye yardımların ilerleyen günlerde de devam edeceğini söyledi. Bosna Hersek’in de Sancak’a yardım yapmak için Sırp hükümeti ile irtibata geçtiğini söyleyen Salkoviç, ancak bu talebin de Sırbistan tarafından reddedildiğini bildirdi.

Hasene’nin kendi imkanları ile Yeni Pazar ve Tutin hastanelerine yardım götürdü.

ZDF: Seçimler salgının artmasına neden oldu

Alman ZDF televizyonunda Sancak bölgesi ile ilgili yaptıkları programda, Sırbistan’da geçen hafta düzenlenen seçimlerde bölgede önlem alınmadan yapılan mitinglerin de salgının yayılmasında etkili olduğu bildirildi. Salgına rağmen stadyumlarda da maçların oynanmasına da müsaade edildiği aktarıldı.

Sırbistan’da son 24 saatte 359 yeni vaka tespit edildi, 9 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki toplam vaka sayısı 15 bin 195’e, can kaybı ise 287’ye çıktı. Haziran ayında 226’ya kadar düşen aktif vaka sayısı da yeniden 1996’ya yükseldi.(fk)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş