Gündem

Almanya’da Emeklilik Yasası Değişiyor: Maaşlar Zamlanacak

Almanya'da temel emeklilik yasasının değişmesiyle asgari emeklilik maaşlarında da bir miktar artışın yaşanması bekleniyor. 
03 Temmuz 2020
@shutterstock

Almanya’da emeklilik tartışmaları uzun süredir Federal Meclisin gündeminde yer alıyor. İlk başlarda büyük koalisyonu, yani Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve bu Sosyal Demokrat Partisi (SPD) arasında büyük tartışmalara sebep olan emeklilik konusu, şimdi ise koalisyonun ortak bir görüş yakalanmasıyla beraber yasa tasarısı olarak meclisten geçti.

1 Ocak 2021 itibariyle yürürlüğe girecek

Tasarı ile birlikte yaklaşık olarak 1.3 milyon insanı yakından ilgilendiriyor. Temel emeklilik yasa tasarısından 33 yıl boyunca çalışmış ve emeklilik kasasına prim ödemiş kişiler faydalanabilecek. Devlet hazinesinden ise tasarı için yaklaşık olarak yıllık 1.3-1.6 milyon Euro gibi bir harcamanın yapılacağı ifade edilirken, eyaletler meclisinden de onaylanması bekleniyor. Tasarı eyaletler meclisinden de geçmesi durumda yasalaşacak ve böylece 1 Ocak 2021 itibariyle yürürlüğe girecek.

Başvuruya Gerek Yok

Değişen temel emeklilik yasasından faydalanmak için vatandaşların herhangi bir kuruma başvurmasına gerek yok. Maliye birimleri ile emeklilik sigortaları arasında otomatik bilgi transferi sayesinde gelir kontrolü yapılabilecek ve buna göre emeklilik maaşında zam uygulanacak. Tek başına yaşayanlarda emeklilik maaşı 1250 Euro’yu, evlilerde ise 1950 Euro’yu geçmemek şartıyla vatandaşlar bu zamdan faydalanabilecek. Bu alt sınırların üstünde bir gelire sahip olanlarda da emeklilik maaşlarının yüzde 60’ı temel emeklilik maaşı üzerine hesaplanacak. (ala)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş