ALMANYA
Gündem

Almanya’da Mahkemeden Örnek Karar: Ezan Dinî Özgürlüktür

Almanya’da Münster Yüksek İdari Mahkemesi, ezanın açık okunması ile ilgili kararını verdi. Ezana “dinî özgürlük” olduğu gerekçesiyle izin çıktı.  
23 Eylül 2020
@Shutterstock

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Oer-Erkenschwick’te yaşayan Hristiyan bir çiftin açıktan okunan ezandan rahatsız olup, şikâyette bulunması üzerine açtığı dava sonuçlandı. Yüksek İdare Mahkemesi aldığı kararda, ezan okumanın dinî özgürlük olduğuna hükmetti ve ezan sesinin aşırı rahatsızlığa yol açmayacağını belirtti. Mahkemede yargıç ayrıca ezanın bir zorlama olmadığını ve itaat etmek zorunda olmadıkları bir çağrı olduğunu belirtti.

Buna göre söz konusu Abdülhamit Han Camisi’nde daha önce olduğu gibi yine cuma namazı vaktinde açıktan ezan okunabilecek.

HRİSTİYAN ÇİFT Ezandan ŞİKÂYETÇİ olmuştu

Daha önce Oer-Erkenschwich Belediyesi, şehirde bulunan DİTİB Camisi’ne açıktan ezan okunmasıyla ilgili özel izin vermişti. Buna göre camide cuma günleri 12:00-14:00 saatleri arasında 15 dakika süreyle açıktan ezan okunabileceği kararlaştırılmıştı. Durumdan rahatsız olan ve konunun mahkemeye taşınmasına neden olan ise camiye yaklaşık 890 metre uzaklıkta oturan Hristiyan bir çift olmuştu. Ezanı evlerinin bahçesinden ve çalışma odasından da duyduklarını dile getiren çift, bunu dinî bir tebliğ olarak algıladıklarını belirtmiş, inanç (inanmama) özgürlüklerinin zedelendiğini iddia etmişti.(c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş