Gündem

Almanya’da Koronavirüs Aşısı: Öncelik Kimin Olacak?

Koronavirüs aşısının 2021 yılının başında çıkması planlanıyor. Alman Etik Kurulu, Ulusal Bilim Akademisi Leopoldina ve Robert Koch-Enstitüsü (RKI) temsilcileri bir araya gelerek, koronavirüs aşısında öncelik verilecek grupları tespit edecek.
10 Kasım 2020
@shutterstock

Federal hükûmet 2020 yılının sonu veya 2021 yılının başında koronavirüs aşısının hazır hâle gelmesini planlıyor. İlk aşamada tüm nüfusa yetmeyecek aşı için Alman Etik Kurulu, Ulusal Bilim Akademisi Leopoldina ve Robert Koch-Enstitüsü (RKI) temsilcileri bir araya gelerek, koronavirüs aşısında öncelik verilecek grupları tespit edecek.

ÖNCELİK SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VE RİSK GRUPLARINA VERİLECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel 8 Kasım’da video aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Öncelik tabi ki sağlık personeli, doktorlar ve risk gruplarındaki insanlara verilecek. Ülkemizde bu kişilerin sayısı oldukça yüksek.” dedi. Yeterli dozda aşının olmayacağını vurgulayan Merkel, “Hiç kimse aşı olmaya zorlanmayacak.” şeklinde açıklama yaptı.

AŞILAR WEB TABANLI UYGULAMA ÜZERİNDEN TAKİP EDİLECEK

Sağlık Bakanı Jens Spahn’da katıldığı “The Pioneer” adlı haber portalında ulusal aşı stratejisine dair açıklamalarda bulundu. Robert Koch Enstitüsü’nün, aşıları web tabanlı bir uygulama üzerinden takip etmesinin öngörüldüğünü açıklayan Bakan, bu uygulama ile hükûmetin, aşılananlar hakkında bilgi sahibi olacağını söyledi. Yaş, cinsiyet ve ikâmet bilgilerinin yanı sıra aşı yapılan yer, tarih ve aşı maddesinin de kaydedilmesi planlanıyor.

ÜLKE GENELİNDE AŞI MERKEZLERİ OLUŞTURULACAK

Üretici firmaların verdikleri taahütlere göre, 2020 yılının sonuna kadar ilk dozlar hazır hâle gelecek. Eyalet Sağlık Bakanları ile bir araya gelen Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülke genelinde aşı merkezleri kurulması yönünde talimat verdi. Federal Ordu ve ya üreticiler tarafından aşı merkezlerine ulaştırılacak olan aşılar, eyalet nüfusuna orantılı bir şekilde dağıtılacak. Spahn, koronavirüs aşısının mecburi olmayacağını da sözlerine ekledi. (fy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş