Gündem

“Ya Başörtünüzü Çıkarın, Ya Da Görevinizi Bırakın”

Almanya'nın Bavyera eyaletinde görev yapan Müslüman bir hâkimin, başörtüsünden dolayı “görevi ihmal” gerekçesiyle fahri hâkimlik görevinden alınması talep edildi.
10 Kasım 2020
@Shutterstock

Bavyera Eyalet İdari Yargıtay Başkanı fahri hâkimlik yapan Müslüman hâkimin, başörtüsünden dolayı görevden alınmasını talep etti. Yargıtay Başkanı, başörtülü hâkimin “görevini ihmal” ettiğini savundu.

BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER MÜZAKERELERE VE DURUŞMALARA GİREMEZLER

Eski Yargıtay Başkanı Şubat ayında Federal Anayasa Mahkemesinin kararına dayanarak, yapılan müzakereler ve duruşmalar esnasında hâkimlerin başörtülü görev yapamayacaklarını savunmuştu. Bunun üzerine yeni Yargıtay Başkanı 4 Kasım’da Müslüman hâkimin görevden alınması için başvuruda bulundu.

“YA BAŞÖRTÜNÜZÜ ÇIKARIN, YA DA GÖREVİNİZİ BIRAKIN”

Şubat ayında fahri hâkimlik görevine başlayan Müslüman hâkim, “Ya başörtünüzü çıkarın, ya da görevinizi bırakın.” şeklinde bir seçim yapmak zorunda bırakıldığını ifade etti. Yetkili mercilere duruşmalara başörtülü gireceğini bildiren hâkim, Eylül ayında ilk duruşmasına girdi.

BAŞÖRTÜLÜLERE KARŞI AYRIMCILIK AVRUPA’NIN GENEL SORUNU

Bavyera İdari Yargıtay Başkanı’nın başvurusundan haberdar olduğunu belirten hâkim “Bu tutumu anlamıyorum. Alman hukuk devletine bağlılık başörtüsü ile ölçülemez. Alman Anayasasına bağlı bir hâkimim.” dedi. Başörtülülere karşı ayrımcılığın ve ırkçılığın sadece Almanya’da değil Avrupa genelinde sorun teşkil ettiğini savundu ve ekledi “Maalesef, Almanya’da başörtülü Müslüman olmak kolay değil.” (fy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş