ALMANYA
Gündem

Belli Oldu: Almanya’da Koronavirüs Aşısı Zorunlu Olmayacak!

Almanya’da hükûmetin enfeksiyon hastalıkları konusunda daha hızlı hareket etmesini kolaylaştıracak Enfeksiyon Koruma Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı Federal Meclis’ten geçti. Mecliste konuşan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, pandemi döneminde zorunlu aşı olmayacağının sözünü verdi.
Kübra Güzelyüzlü
19 Kasım 2020
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ©shutterstockphoto

Almanya’da gündemde olan Enfeksiyon Koruma Yasası Federal Parlamento ile Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) üyeleri tarafından onaylandı. Koronavirüs salgınının yayılmasını engellemeye yönelik kararların hukuki zeminini güçlendirmesi amaçlanan yasa tasarısı 18 Kasım tarihinde Federal Parlamentoda 236 hayır oyuna karşı 415 oyla kabul edildi. Oylamada sekiz milletvekili ise çekimser kaldı. Tasarı, 69 sandalyeli Eyalet Temsilcileri Meclisi’nden de 49 oyla geçti. Tasarının yasalaşması için Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalanması gerekiyor. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Federal Meclis’te yaptığı konuşmasında, kasım ayındaki salgına karşı yapılan kısıtlamaların başarıya doğru gittiğini ancak henüz istenilen noktaya gelinmediğini belirtti.

FDP, Die Linke ve AFD partileri yasayı reddetti

CDU (Hristiyan Demokrat Birliği) ve SPD (Sosyal Demokrat Partisi), korona koruma tedbirlerinin güvenli bir hukuki temele oturtulacağını açıklarken, muhalefet bunun yeterli olmadığını savundu. Die Grünen (Yeşiller Partisi), endişelerine rağmen yeni yasanın kararlarını kabul etti. FDP (Hür Demokratik Parti), Die Linke (Sol Parti) ve AFD (Aşırı Sağcı Alternatif Parti) yasayı reddetti. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi Milletvekili Bernd Baumann milletvekillerine inceleme imkânı verilmeden tasarının hızlı şekilde komisyonlardan geçirildiğini ve hükûmete yetkinin verileceğini savundu. Federal hükûmet ise yasada yapılan değişiklikle salgının yayılmasını önlemek için tedbirleri almada daha hızlı hareket etmeyi hedefliyor.

Enfeksiyon Koruma Yasası neredeyse 20 yıldır mevcuttur ve şuan ki Korona-Pandemi ise ciddi önlemler alınmasına yol açtı. Bununla beraber sosyal özgürlüğe de derinden müdahale eden bu yasanın güncellenmesine ve bu önlemlerin yasal hâle gelmesine ihtiyaç duyuldu.

“söz veriyorum, Bu pandemide zorunlu aşı olmayacak”

Sağlık Bakanı Spahn, Enfeksiyon Koruma Yasası’ndaki değişiklikle hükûmetin aşı yaptırmayı zorunlu hâle getirmek istediği yönündeki suçlamalara da cevap vererek merakla beklenen aşı konusuna da açıklık getirmiş oldu. Spahn, Federal Meclis’teki konuşmasında, “Size söz veriyorum. Bu pandemide zorunlu aşı olmayacak” ifadesini kullandı.

Protesto gösterisinde 200 gözaltı

Almanya’nın başkenti Berlin’de oylama öncesi yasa tasarısını ve salgınının yayılmasını engellemek için uygulanan tedbirleri protesto eden 200´e yakın eylemci sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uymadıkları gerekçesiyle Polis tarafından gözaltına alındı. Ünlü Brandenburg Kapısı önünde toplanan göstericilere, müdahale eden polis eylemcilerin üzerine su sıktı.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş