Almanya
Gündem

Hem Anadili Hem Almancası İyi Olan Öğrenciler Okulda Daha Başarılı

Bremen Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Amerika, Kanada ve İsveç olmak üzere üç farklı okulda yeni göç etmiş çocuk ve gençleri kapsayan özel çalışmaları ele aldı. Araştırmacılar, göçmen politikalarıyla dikkat çeken ülkelerin eğitim faaliyetlerini inceleyerek, Alman eğitim sistemi için tavsiyelerde bulundu.
30 Kasım 2020
@Shutterstock

Bremen Üniversitesi araştırma ekibinden Dita Vogel ve Torben Dittmer “Mediendienst Integration” adlı platform için hazırladıkları ekspertiz raporunda Almanya’ya yeni göç etmiş çocuk ve gençlerin okul başarısı konusunda ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Araştırmacılar, “Almanya bu ülkelerin eğitim sisteminden örnek almalı” dedi. Uluslararası göçleri bir sorun olarak değil, bir fırsat olarak gören ve bu fırsatı iyi değerlendiren üç ülkenin eğitim çalışmalarında özellikle dilsel heterojenliğe önem verildiği belirtildi. Hem anadilleri hem de kullandıkları ikinci dil için destek alan göçmen öğrencilerin okul başarısının yüksek olduğu gözlemlendi.

BİREYSEL OLARAK DESTEKLENEN GÖÇMEN ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

Üç farklı ülkede bulunan okulların bir ortak noktası da yeni göç etmiş çocuklar ve gençler için öğretmenlerin yanı sıra onlara rehberlik eden, kendi dillerine hakim eğitmenlerin ve sosyal pedagogların bulunması. Araştırmacılar bu etkenin çocukların okul başarısında büyük rol oynadığını kaydetti. Bireysel olarak desteklenen göçmen öğrencilerin kısa sürede yerel dili öğrendikleri ve yaşıtları ile aynı dersleri gördükleri kaydedildi.

EĞİTİM SİSTEMİNİN İÇERİSİNDE ANADİLİNİN KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI

Araştırmacılar, Alman eğitim sisteminde özellikle yeni göç etmiş gençlerin okula ve derslere adapte olabilmelerine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Dil eğitiminin ardından düzenli sınıflara geçen göçmen öğrencilerin geçiş esnasında bireysel destek almaları gerektiği ifade edildi. Zira bu geçişin öğrencinin eğitim hayatında belirleyici olacağı savunuldu. Raporda, Alman eğitim sistemi içerisinde anadilin kullanımı için imkan sunulmasının elzem olduğu kaydedildi. (fy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş