ALMANYA
Toplum

Almanya’da Okullardaki Antisemitizm Araştırılacak

Ruhr Bochum Üniversitesi’nden bir grup sosyolog Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin desteği ile okullarda antisemitizm araştırmaları yapacak. Elde edilen sonuç doğrultusunda okullarda antisemitizmle mücadele için eğitim materyallerinin yenilenmesi hedefleniyor.
03 Eylül 2020
Foto: Shutterstock

Kuzey-Ren Vestfalya eyalet hükûmeti okullarda antisemitik eğilimlerin araştırılmasına finansal destek sağlıyor. Araştırmacıların hedefi antisemitik eğilimlerin bulunduğu materyallerin tespiti, bu ögelerin giderilmesi ve yeni materyallerin geliştirilmesi. Böylelikle antisemitik temayüllerin engellenmesi amaçlanıyor.

Yeterli araştırma yok

Antisemitik tandansların sadece teneffüslerde değil, ders içeriklerinde de kendini gösterdiğini savunan Eyalet Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer, bu yönde araştırmaların eksik olduğunu belirtti. Dolayısıyla araştırmacıların bilhassa din dersi, tarih ve siyaset ders içeriklerini incelemeleri öngörülüyor.

Antisemitik eğilimler arttı

Son altı yıl içerisinde Almanya’da yapılan araştırmalara bakarak Yahudi düşmanlığının arttığını söyleyen yetkililer böylesi bir araştırmanın gerekli olduğunu savundular.

Okulun toplumun aynası olduğunu dile getiren Bakan Gebauer, yapılan araştırma ile kazanımlar elde edileceğini ve okullarda antisemitizmin engelleneceğini belirtti.

Hedef: Yahudi düşmanlığının önlenmesi

Altı ay boyunca sürecek olan projenin sonunda elde edilen verilere göre eğitim materyallerinin geliştirilmesi ve denenmesi amaçlanıyor. Sonuçlara göre öğretmenler için de konuyla ilgili olarak yeni ileri eğitim konseptleri sunulacak. Araştırmanın tamamlanması ise 2022 yılını bulacak.

“Okullar önemli rol oynuyor”

Çalışmanın sonuçları doğrultusunda öğretmenler için hazırlanacak eğitim materyallerinin de Temmuz 2022’de sunulacağı kaydedildi. Eyalet Antisemitizm Komiseri konuyla ilgili olarak çalışmanın ülke çapında türünün ilk örneği olduğunu söyledi. Leutheusser-Schnarrenberger ne yazık ki, antisemitizmin toplumda ve tüm sosyal sınıflarda her yerde mevcut olduğunu vurguladı.

Okulların bu konuda üstlendiği önleyici göreve dikkat çeken Leutheusser-Schnarrenberger “Bir kurum olarak okul antisemitizmi önleme çalışmalarında çok önemli bir rol oynuyor, böylece antisemitik inançlar çocuklarımızın zihnine bile girmesin.” dedi.

Bu çalışmadan bağımsız olarak, ülke çapındaki okullarda antisemitizme karşı koyan başka ufak çaplı projeler de var. Bunlardan biri  “Bir Yahudi ile Tanış” (Meet a Jew) projesi. Projenin web sitesindeki bilgilere göre, Yahudi gençler ve yetişkinler “toplumumuzdaki” Yahudilerin “genellikle soyut olan imajını kırmak” amacıyla okullara, üniversitelere, spor kulüpleri gibi yerlere giderek Yahudileri, Yahudileri anlatıyor.

Antisemitizim nedir?

Antisemitizim terimi genel olarak “Yahudilere karşı önyargılı olma, onlara karşı düşmanlık besleme” anlamında kullanılır. Karşı anlamına gelen Yunanca bir önek olan “anti” ile Yahudi taraftarlığı anlamında kullanılan “semitizm” kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Bu kavramla Avrupa toplumunda tarihî ve güncel Yahudi düşmanlığı içeren düşünce ve uygulamaların tek bir ifadeyle aktarılması amaçlanıyor.(c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş