Norveç Türk Dernekleri Federasyonu Yılın Gencini Belirledi
Norveç Türk Dernekleri Federasyonu‘nun (NTDF) ülkedeki başarılı Türkiye kökenlileri öne çıkarmak amacıyla düzenlediği törende, Yılın Genci Ödülü’nü Zeliha Acar aldı.
- DünyaGündem
- 31 Aralık 2020
Norveç Türk Dernekleri Federasyonu (NTDF) tarafından ülkedeki örnek Türkiye kökenlilerin ödüllendirildiği törende, Zeliha Acar “Yılın Genci” seçildi. İslam Toplumu Milli Görüş (ISMG) Norveç Kadınlar Gençlik Teşkilatı Hilal Müdiresi olan Acar, iki farklı çalışmasından ötürü ödüle layık görüldü.
EN ÇOK MÜSLÜMAN KADINLAR MAĞDUR OLDU
Acar, Norveç’te 2014 yılından beri uygulanan resmî belgeler için kullanılan fotoğraflarda kulakların görünme zorunluluğuna yönelik çalışmasıyla en çok Müslüman kadınların mağdur olduğuna dikkat çekti. Çalışmasında pasaportlardaki fotoğraf zorunluluğunu ve şartlarını ele alan Acar, “Hazırladığım videoda, bu konunun toplumu ilgilendirdiğini ve herkesin söz hakkı olduğunu belirttim. Bunun üzerine Norveç devlet televizyonuna röportaj verdim. Tüm bu gelişmeler toplumda ses getirdi ve hükûmet bir imza kampanyası başlattı. Nitekim uğraşlarımız güzel sonuçlar verdi.” dedi.
“BİZ FARKINDALIK OLUŞTURDUK”
İkinci çalışmasında ise pandemi sürecini ve buna bağlı şartları, çok sayıda farklı dilde iki broşürde toparlayan Acar, “Hedefimiz, toplumun her kesimine ulaşmaktı. Bu yüzden ilk broşürümüz 9 dilde koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri içeriyor. İkinci broşürde ise 12 dilde önemli ayrıntılara ve genel bilgilere yer verdik. Maalesef azınlıklar çoğu kez önemsenmiyor. Biz bir farkındalık oluşturduk.” ifadelerini kullandı. Devlet ve sivil toplum kuruluşlarından olumlu geri bildirimler aldığını belirten Acar, 10 binden fazla broşürün dağıtıldığını belirtti.
NE OLMUŞTU?
Güvenliği artırdığı gerekçesi ile 2014 yılında getirilen kulakların görünmesi zorunluluğu, Norveç hükûmeti tarafından Ekim ayında sonlandırıldı. Hükûmet, güvenlik için parmak izi taramasının yeterli olacağına karar vererek, yeni pasaportlarda ve ulusal kimlik kartlarındaki resimlerde kulakların görünmemesinin güvenliği etkilemeyeceğini bildirdi. Müslüman ve Sih örgütleri zorunluluğun kaldırılması için toplumsal ve siyasal çalışmalar yapmıştı. Bu bağlamda 3 bin 600 imza toplanmış ve Adalet Bakanına gönderilmişti. (fy)