ALMANYA
Gündem

Emeklilik, Çocuk Parası, Asgari Ücret; Almanya 2021’de Birçok Yeniliğe Merhaba Diyecek

Almanya 2021 yılında, temel emeklilik güvencesi, çocuk parası, Hartz IV ve asgari ücret gibi bir çok alanda yeniliğe gidecek.
30 Aralık 2020
@Shutterstock

Almanya yeni yıla birçok yenilikle merhaba diyecek. Bunlardan birisi, uzun zamandır tartışılan temel emeklllik güvencesi konusu. Buna göre yeni yıldan itibaren düşük emeklilik alan 1,3 milyon kişiye temel emeklilik güvencesi hakkı doğacak. Yasadan faydalanmak için Alman Emeklilik Sigortası’na çalışma veya çocuk yetiştirme ya da bakım hizmeti karşılığında en az 33 yıl sigorta primi yatırılmış olması şartı aranıyor. En üst seviyede yararlanabilmek için ise en az 35 sigortalı olmak gerekiyor.

Çocuk Parası Artacak

Çocuk parasına da ise gelecek yıldan itibaren 15 Euro zam yapılacak. Buna göre yeni dönemde bir ve ikinci çocuğa 219, üçüncü çocuğa ise 225 Euro verilecek. Dörtten fazla çocuk sahibi olanlara ise çocuk başına verilecek miktar 250 Euro olacak. Ayrıca vergi denkleştirilmesinde çocuk payı da 8 bin 388 Euro’ya çıkarılacak.

Asgari Ücret Yükselecek

2021 yılından itibaren 9,35 Euro olan asgari ücret, 9,50’ye çıkarılacak. Bu miktarın 2022 yılına kadar 10,45’e kadar yükseltilmesi öngörülüyor. Meslek eğitimi asgari ücretinin de ocak ayından itibaren 550 Euro’ya çıkarılacağı açıklandı.

HARTZ IV SOSYAL YARDIMINA DA ZAM GELİYOR

Hartz IV sosyal yardımları da yükseltilecek. Buna göre yalnız yaşayan kişiler için yapılan aylık Hartz IV yardımına 14 Euro zam geleceği ve 432 Euro’dan 446 Euro’ya çıkarılacağı açıklandı. Çiftlere yapılan yardımın ise 389 Euro’dan 401 Euro yükseltileceği belirtildi. Ayrıca çocuklu (5 yaşına kadar) kişilerin de çocuk başı aldığı ek yardımın 250’den 283 Euro’ya çıkarılacağı kaydedildi. 6 ila 13 yaşları arasında çocukları olan kişilere yapılan ek yardıma ise bir Euro zam geleceği ve yardımın 309 Euro’ya çıkarılacağı ifade edildi.

Nüfus Cüzda ve Pasaport Ücretleri Artacak

Yeni yılda yasal sağlık sigortasını değiştirmek de daha kolay olacak. Daha önce sağlık sigortasını değiştirmek için 18 ay bekleme süresi vardı. Yeni yasa bekleme süresini kaldırdı. Yeni nüfus cüzdanı ve pasaport alacaklar daha fazla ücret ödeyecekler. 24 yaş ve altında olanlar yeni nüfus cüzdanı için 37 euro harç ödeyecek. Bu ücret şimdiye kadar 28 euro 80 centti. 2 Ağustos 2021’den itibaren nüfus cüzdanlarına çip takılacak ve iki de parmak izi yer alacak.

Çalışanların vergiden muaf gelir miktarları yükseltildi. Şimdiye kadar vergiden muaf dilim 9 bin 408 euro iken, 1 Ocak’tan itibaren bu miktar 9 bin 744 euroya çıkarıldı.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş