Gündem

Fransa’da Haşema Yasağı Tartışması

Fransa’nın güneydoğusundaki Grenoble kentinde kadınlar tesettür mayosuyla (burkini) yüzmek için havuza girebilecek.
MİNE ÇELİK
18 Mayıs 2022
@aa

Fransa’nın Grenoble kenti Belediye meclisinde, kamuya ait yüzme havuzlarına yönelik düzenlemelerde değişikliğe gidildi. Meclisin onayladığı yeni düzenlemeyle 1 Haziran’dan itibaren, kentteki yüzme havuzlarında tesettür mayosunu da kapsayan kıyafet serbestliği getirildi. Değişiklik, 27 “hayır” oyuna karşı 29 “evet” oyuyla kabul edildi. İki meclis üyesi ise çekimser oy kullandı.

Oylama öncesi Yeşiller Partisinden olan Belediye Başkanı Eric Piolle da havuzlarda kıyafet kısıtlamalarına karşı olduğunu ifade etti.

Öte yandan Grenoble’un içinde bulunduğu Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinin Başkanı Laurent Wauquiez, belediye meclisinin tesettür mayosunu da kapsayan kıyafet serbestisi kararı sonrası belediyeye sağlanan parasal desteği keseceklerini açıkladı. Ayrıca İç işleri bakanı Gerald Darmanin’ın talimatıyla, Isère valisi kararı engelleme amaçlı İdari Mahkemeye başvurduğunu açıkladı. Ağustos 2021 tarihinden beri Ayrılıkcılıkla ile mücadele kanunu ile bu imkanı bulan vali, “Laikliği tehlikeye atan ve kamunun bağımsızlığını etkileyen”, olaylara karşı İdari Mahkemeye başvurarak 48 saat içinde kararı iptal edebilir. 

Fransa’da Rennes kenti de 2018’de tesettür mayosuyla havuzlarda yüzülmesinin önünü açan düzenlemeye gitmişti. Ülkenin geri kalan kentlerinde tesettür mayosuyla kamuya ait yüzme havuzlarına girilmeye müsaade edilmiyor.(AA,C)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş