Toplum

Almanya’da Gıda Sektörü Pahalaşıyor: Vatandaş Nasıl Tasarruf Edebilir?

Almanya’da gıda sektöründe Nisan 2022’de ortalamaya kıyasla yüzde 8,6 oranında pahalaşma olduğu açıklandı. Fiyatların neden yükseldiğini ve vatandaşların nasıl tasarruf edeceğini derledik.
18 Mayıs 2022
@Shutterstock

Dünya genelinde yüksek enflasyon Almanya’yı da derinden etkilemiş durumda. Son olarak açıklanan rakamlara göre Nisan 2022’de ortalamaya kıyasla ülke genelinde gıda sektöründe yüzde 8,6 pahalaşma olduğu aktarıldı. Peki bu pahalaşmanın nedeni ne? Vatandaşlar bu pahalılığa rağmen nasıl tasarruf edebilir?

Alışveriş Listesi

Uzmanlar alışverişe gitmeden önce bir alışveriş listesi hazırlanmasının tasarruf boyutuna dikkat çekiyor. Buna göre haftalık alışveriş ve günlük yemek planı ile tasarruf edilebileceğinin altı çiziliyor. Aynı zamanda bu şekilde evde hangi gıdalardan ne kadar bulunduğu bilgisi ile gereksiz alışverişler önlenmiş oluyor.

İndirimli Ürünler

Tarihi geçmesine az kalan ürünlere yönelmek de cebinizi bir nebze olsun rahatlatacak yollardan bir tanesi. Son kullanma tarihi yaklaşan bir çok ürün tazeliğini koruyor. Buna göre bu ürünler “indirimli” olarak satışa sunuluyor.

Alt raflar daha ucuz

Süpermarketlerde alt raflara bakmak da tasarruf ettirebiliyor. Buna göre çoğu zaman alt raflarda bulunan ürünler daha ucuz oluyor. Kilo ve gram fiyatlarını karşılaştırmak da tasarruf ettirecek bir diğer konu. Buna göre bazı durumlarda aynı ürünlerde 100 gramlık paket ile 1 kiloluk paket arasındaki fiyat farkı, gramaj farkı ile aynı oranda olmuyor.

Sezonluk ürünler

Domates, salatalık gibi bir çok meyve ve sebze çeşidi tüm yıl satışa sunulurken, bu ürünler sezon dışı farklı ülkelerden ithal edildiği dönemlerde hissedilir şekilde pahalaşıyor. Bu yüzden mevcut dönemde hangi ürün yaşanılan ülkede yetişiyorsa, ona yönelmeli, ithal edilen ürünlerden uzuk durulmalı. Almanya genelinde havuç, patates ve elma gibi yerli ürünler ile tüm yıl tasarruf edilebilir.

Gıda Sektörü Daha da Pahalaşacak mı?

Rusya-Ukrayna Savaşı, koronavirüs krizi ve birçok faktör gıda sektörünü pahalaştırmış durumda. Mevcut durumda dünya genelinde devam eden krizler nedeniyle gıda sektörünün daha da pahalaşması bekleniyor. Buna göre gelecek aylarda günlük alışverişlerde bu tasarruf planına uymak fayda sağlayabilir.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş