Gündem

Almanya’da Organ Bağışı Düzenlemesi: Karşı Çıkmayanlar Organ Bağışçısı Sayılacak

Almanya’da, planlanan yeni düzenlemeye göre, organ bağışı yapmak istemeyenler organlarını bağışlamak istemediklerini açıkça ortaya koymadığı sürece, herkes organ bağışçısı kabul edilecek.
17 Ocak 2023
@shutterstock

Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ülkede organ bağışı oranlarındaki keskin düşüş karşısında, organ bağışı yasasında reform yapılmasını istedi. Bakan Lauterbach, yeni düzenlemede organ bağışı yapmak istemeyenlerin bunu açıkça bildirmedikleri müddetçe herkesin otomatik olarak organ bağışçısı sayılması gerektiğini önerdi.

Mevcut organ bağışı yasasının başarısız olduğunu belirten Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, mevcut yasanın yetersizliğine dikkat çekti. “Organ bağışı bekleyen hatalara karşı bu yeni düzenlemeyi borçluyuz” diyen Sağlık Bakanı Lauterbach, Almanya’da çok sayıda kişinin organ bağışı yapmaya istekli olduğunu ancak, bu isteğinin belgelenememesi dolayısıyla organların alınamadığını da söyledi.

Çözümün ortaya konulabilmesi için daha önce de Federal Meclis’te tartışmalar yapıldığını ancak bir sonuç alınamadığını bildiren Bakan Lauterbach, meclisin eski kural olan “bağış için açıkça belgelenme” şartında kaldığını söyledi.

Organ Bağışı Sayısı Düştü

Alman Organ Nakli Vakfı (DSO) tarafından hazırlanan bir raporda Almanya’da organ bağışçıları ve nakledilen organ sayısında düşüş yaşandığı tespit edildi. Rapora göre, 2022 yılında Almanya’daki organ bağışçısı sayısında yüzde 6,9’luk bir düşüş yaşandı. Geçen yıl sadece 868 kişi öldükten sonra alınmak üzere bir ya da daha fazla organını bağışladı. Bir önceki sene de ise 933 kişi organ bağışında bulunmuştu.

Geçen yıl Almanya’da geçen yıl 2 bin 695 ağır hastaya organ nakli yapılmış bulunuyor. Bu sayı, 2021 yılında 2 bin 853 hastaya organ nakli yapılmıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş