Dünya

Hindistan’ın Karnataka Eyaletinde Başörtüsü Yasağı Kaldırılacak

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde uygulanan başörtüsü yasağı, 17 bin Müslüman kız öğrencinin eğitimi yarıda bırakmasının sorumlusu olan BJP’nin iktidarı kaybetmesi sonrasında, 2 yıllık aradan sonra kaldırılacak.
16 Mayıs 2023
Kongre Partisi'nden milletvekili seçilen Kaneez Fatima, 17 bin Müslüman kız öğrencinin yeniden eğitime başlayacağını bildirdi. @MlaKaneezfatima

Hindistan’ın Karnataka eyaleti 2 yıldır uygulanan başörtüsü yasağını kaldıracak. Yasağın kalkması ile eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan 17 bin Müslüman kız öğrenci tekrar okula dönecek.

Yasağın kaldırılacağı haberini, Hindistan Kongre Partisi’nden milletvekili seçilen Kaneez Fatima verdi. Hükümetin kurulması sonrasında, Müslüman kız öğrencilerin Karnataka eyaletindeki devlet okullarında başörtüsüyle eğitim görme yasağının da kaldırılacağını bildiren Kaneez Fatima, “İnşallah, başörtüsü yasağını gelecek günlerde kaldıracağız.” dedi.

Bu arada okullarda başörtüsü yasağı getiren eyalet Eğitim Bakanı Bellur Chandrashekharaiah Nagesh yeniden seçilemeyerek parlamento dışında kaldı.

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde 17 bin Müslüman kız öğrenci yasak dolayısıyla okula gidemiyor.

Kongre Partisi Kazandı

Karnataka Eyalet Meclisi seçimlerini Hindistan Kongre Partisi kazandı. İktidarda bulunan ve Hindu milliyetçiliği ile öne çıkan Hindistan Halk Partisi (Bharatiya Janata Party-BJP) ise beklemediği bir yenilgi ile iktidardan düştü.

Seçimlerde BJP 104 milletvekilinden 66 milletvekiline düşerken, Hindistan Kongre Partisi ise 80 milletvekilinden 135 milletvekiline çıktı. 224 üyeli eyalet meclisinde hükümeti kurmak için 123 oy gerekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş