Toplum

Almanya’da Vergi Sınıfları Değiştiriliyor: Az Kazanan Az Vergi Ödeyecek

Almanya’da evli çiftlerin vergi sınıfı değiştiriliyor. Az kazanan eşin vergisi düşürülecek. Bu eş sadece kazandığının vergisini ödeyecek.
09 Haziran 2023
@shutterstock

Almanya federal hükümeti çalışanların gelir vergisinin düzenleyen vergi sınıflandırmasını (Lohnsteuerklassen) değiştirmek istiyor. Hükümetin hazırladığı yasa taslağına göre evli çiftlerin vergi sınıfını belirleyen Vergi Sınıfı III (3) ile Vergi Sınıfı V (5) kaldırılacak. Her iki vergi sınıfı da Vergi Sınıfı IV’e (4) göre ayarlanacak.

“İkinci çalışana brüt kazançtan şimdisinden daha fazla net gelir” sloganı ile düzenlenecek olan vergi sınıfı değişikliği ile vergi sınıfı V olan ve geliri eşinden az olan kişilerden daha az vergi alınması öngörülüyor.

ŞİMDİ NASIL VERGİLENDİRİLECEK

Almanya’da evli veya ortak yaşayan çiftlerden daha çok kadınlar az gelir sahibi bulunuyor. Ancak, vergilendirmede kendisinden yüksek geliri olan eşinin gelirine göre vergilendiriliyor. Yeni yasa taslağına göre, eşlerin gelirleri toplanacak ve vergilendirme bu gelirlerdeki paylara göre bölüştürülecek.

Bunun için vergi daireleri evli çiftlerin ya da beraber yaşayanların bir yılda ödemesi gereken tahmini toplam bir vergi matrahı tespit edecek. Bu matrah 12 aya bölünerek her ay gelir vergisi olarak ödenecek. Yasanın ne zaman çıkarak yürürlüğe gireceği ise şu anda bilinmiyor.

VERGİ SINIFLARI NE ANLAMA GELİYOR

Almanya’da çalışanların, çalışmalarından dolayı elde ettikleri gelir vergisi (Lohnsteuer) evlilik durumuna göre sınıflandırılıyor. Buna göre Almanya’da 6 vergi sınıfı bulunuyor.
Vergi Sınıfı I (1): Bekar veya tek başına yaşayanlar
Vergi Sınıfı II (2): Tek başına çocuk yeştirenler
Vergi Sınıfı III (3): Evli ve iyi geliri olanlar
Vergi Sınıfı IV (4): Evli ve ortalama geliri olanlar
Vergi Sınıfı V (5): Evli ve düşük gelirliler
Vergi Sınıfı VI (6): Sosyal güvenlik primi ödemesine tabi birkaç işte çalışanlar

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş