Gündem

Sırp Gruplardan Müslüman Boşnaklara Yönelik Provokasyon

Bosna Hersek'teki savaşta (1992-1995) soykırımın yaşandığı Srebrenitsa yakınlarındaki Vlasenica'da, aşırı milliyetçi Sırp gruplar, araç konvoyu düzenleyerek, Müslüman Boşnaklara yönelik provokatif eylemler gerçekleştirdi.
08 Ocak 2024
@shutterstock

Bosna Hersek’te bazı Sırp gruplar, Srebrenitsa yakınlarındaki Vlasenica’da Müslüman Boşnaklara yönelik provokatif eylemler gerçekleştirdi.

Vlasenica’da, özellikle savaş yıllarında yerinden edilmiş ve sonraki yıllarda geri dönmüş Müslüman Boşnakların bulunduğu bölgelerden korna çalarak geçen Sırplar, “Uyanın Balija’lar (Müslüman Boşnaklara hakaret için kullanılan bir ifade)” şeklinde bağırdı.

Soruşturma başlatıldı

Boşnaklara yönelik eylemlerin, Ortodoksların Hazreti İsa’nın doğum günü olarak kabul ettikleri 7 Ocak’taki Noel Bayramı öncesi gerçekleşmesi tepki topladı. Zvornik Emniyet Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, söz konusu olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Daha önce de Anıt Mezarlığı önüne domuz parçaları atılmıştı

Açıklamada, “Zvornik Emniyet Müdürlüğü bu ve benzeri her türlü davranışı kınıyor ve vatandaşları bu tür girişimleri yapmaktan kaçınmaya çağırıyor.” ifadesine yer verildi.

​​​​​​​​​​​​​​Bosnalı aşırı milliyetçi Sırplar geçmiş yıllarda da benzer provokasyonlar yapmış, Ortodoks Noeli’nde Srebrenitsalı soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı önüne kestikleri domuzların parçalarını atmışlardı.

Silahlı provakasyon

Bosna Hersek’in Potoçari bölgesinde ise, Noel Bayramı kutlamalarında, Müslüman Boşnak vatandaşın evinin önünde silahla ateş açtıkları gerekçesiyle iki Sırp gözaltına alındı.

Ortodoksların Hazreti İsa’nın doğum günü kabul ettiği 7 Ocak’ta, Bosnalı Sırplar tarafından oluşturulan konvoydan, Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari’de bulunan Müslüman Boşnak vatandaşın evinin önünden geçerken ateş ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 2 Sırp için gece saatlerinde destek gösterisi düzenlendi. (aa,c)

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş