Gündem

Fransa’da Bir İmam, İfadeleri Sebebiyle Sınırdışı Edildi

Fransa’da bir camide imamlık yapan Mahjoub Mahjoubi, vaaz sırasında kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alındıktan 12 saat sonra sınırdışı edildi.
Mine Çelik
27 Şubat 2024
Paris Büyük Cami @foto:shutterstock

Fransa’nın Gard bölgesindeki Bagnol-sur-Cèze şehrindeki camide imamlık yapan Mahjoub Mahjoubi, vaazlarında Fransız bayrağına hakaret ettiği gerekçesiyle 22 Şubat Çarşamba günü gözaltına alındıktan 12 saat sonra sınırdışı edilip Tunus’a gönderildi.

Tunuslu imam hakkında vaazlarında kadınlarla, yahudilerle ve Fransız bayrağıyla ilgili ifadeleri sebebiyle soruşturma açıldı. İfadelerini “terörizm apolojisi” olarak değerlendiren yetkililer, yeni çıkan yabancılar kanununun verdiği kolaylıkla Mahjoubi’yi kısa sürede sınırdışı etti.

Göçmenlik yasası sınır dışı işlemlerini hızlandırdı

İçişleri Bakanı Gérard Darmanin konuyla ilgili X hesabından yaptığı açıklamada, “Mahjoub Mahjoubi, tutuklanmasının üzerinden 12 saatten az süre geçtikten sonra ulusal topraklardan sınır dışı edildi. Göçmenlik yasası sayesinde sınır dışı işlemleri hızlandı. Bu olay Göçmenlik Yasası’nın Fransa’yı daha güçlü kıldığının göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“İfadelerim yanlış anlaşıldı”

İmam Mahjoubi, ifadelerinin yanlış yorumlandığını söylese de, vatandaşı olduğu Tunus’a gönderildi. Fransa’da faaliyet gösteren İnsan Hakları Dernekleri, sınırdışı işlemlerinin bu kadar kolay olmasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Birliği (Ligue des droits de l’Homme) Başkan Yardımcısı Marie Christine Vergiat, “Bu, bakanlık kararnamesinin daha çok son günlerde artan sağ akımın deklarasyonlarına karşı siyasi bir mesaj operasyonudur” diyerek tepki gösterdi.

“Bütün imamları töhmet altında bırakmamak gerekir”

Konu ile ilgili bildiri yayımlayan Fransa Müslüman Konseyi (CFCM- Conseil Français du Culte Musulman), İmam Mahjoub Mahjoubi’nin Fransız bayrağının şeytani olduğu ile ilgili ifadelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. CFCM, bu tür ifadelerin Fransa’da yaşayan Müslümanlarının gerçeği olmadığını ve genel manada imamları töhmet altında bırakmamak gerektiğini bildirdi.

Fransa’da cami imamları ve dernek başkanlarının çok kıymetli çalışmaları olduğunu hatırlatan bildiri, aynı zamanda vaaz ve hutbelerde ülke değerlerine aykırı konuşmalar yapılmaması gerektiği konusunda da ihtarda bulundu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş