Gündem

AB Kurucusu 6 Ülkede Aşırı Sağ Gittikçe Güçleniyor

Avrupa entegrasyon projesinin başını çeken altı kurucu ülkede radikal sağ partilere verilen destek giderek artıyor.
06 Nisan 2024
@shutterstock

Avrupa Birliği’nin temellerini oluşturan Avrupa Topluluğu kurucusu olan 6 AB ülkesinde aşırı sağ ve muhafazakar partilere verilen destek sürekli artış gösteriyor.

Euronews tarafından Ipsos araştırma kuruluşuna yaptırılan son ankete göre, 6-9 Haziran’da yapılması planlanan Avrupa Parlamentosu seçimleri için AB’nin 6 kurucu ülkesinde seçmenlerin radikal sağa doğru eğilim gösterdiği ortaya çıktı.

Almanya’da Muhafazakarlar Önde

Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda’dan oluşan ve Avrupa entegrasyonu için ilk adımı atarak ileriki dönemde de motor fonksiyonu üstlenen ülkelerden sadece Almanya ve Lüksemburg’da muhafazakarlar önde görülüyor. Ancak Almanya’da aşırı sağın da güçleneceği tahmin ediliyor.

4 Ülkede Aşırı Sağcılar Öne Geçti

İtalya, Fransa, Belçika ve Hollanda’da ise aşırı sağcı parti ya da ittifaklar öne çıkıyor. Sosyal demokratlarla diğer sol ve yeşillerde ise oy kaybı gözleniyor.

Avrupa Birliği içerisinde aşırı sağa verilen destek artsa bile, Avrupa Parlamentosu’nun aritmetiğinde ciddi bir değişim olmayacak.

Aşırı Sağ AB’den Ayrılmak İstiyor

Aşırı sağ partilerin aynı zamanda çok büyük oranda Avrupa Birliği’nden ayrılmak amaçlı propagandalar yürütmesi de dikkat çekiyor.

Bu arada, Hollanda’da seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve AB’yi terketme programı açıklayan Gert Wilders, bu seçimlerde ayrılmak yerine „Önce Hollanda“ temasını öne çıkaracağını açıkladı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş