Gündem

“İslam Din Dersleri Anketi Durdurulsun”

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki İslami cemaatler, eyalet okullarında verilen İslam din dersleri ile ilgili anketin, Müslümanlarla ilgili kalıplaşmış önyargıları pekiştiren soruları içerdiği gerekçesiyle durdurulmasını istedi.
03 Mayıs 2024
@shutterstock

Almanya’da Müslüman cemaatler, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki okullarda verilen İslam din derslerini değerlendirmek üzere yapılmaya devam eden anketin durdurulmasını istedi.

Kuzey Ren Vestfalya İslami Cemaatleri (IRG NRW) ile birlikte DİTİB Eyalet Birliği, Almanya Boşnak Müslümanlar Cemaati (IGBD) ve Almanya Arnavut İslam Merkezleri Birliği ortak bir açıklama yaparak eyalet eğitim bakanlığının daha bilimsel ve ön yargılardan uzak bir anketin yapılmasını istedi

İslami cemaatler ankete, bilimsel olmama ve Müslüman öğretmenlerle bu derslere katılan Müslüman öğrencilerin zihnini okuma girişimi eleştirisi yaptı.

Cemaatler, anket sorularının Almanya’da Müslümanlar hakkında yerleşmiş kalıp ön yargıları pekiştiren sorular içerdiğini açıkladı.

Bilimsel Değil Zihin Okuma Anketi

Kuzey Ren Vestfalya İslami Cemaatleri (IRG NRW) Başkanı Muhammed İsik isamiq.de haber portalına yaptığı açıklamada, tartışmalı anketin, bilimsel bir araştırma olmaktan ziyade Müslümanların zihinlerini okuma testine benzediğini bildirdi.

Almanya’daki Kalıplaşmış Ön Yargıları Pekiştiriyor

Ankette yer alan soruların bazılarında Alman kamuoyunda İslam aleyhine yerleşmiş ve kalıplaşmış sorular yer alıyor. Hatta bazı sorulara itiraz hakkı olmadığı gibi evet veya hayır demek de anktçinin istediği sonucu almasına yol açıyor.

Örneğin, ankette “Her Müslümanın görevi, kafirlerle savaşmak ve İslam’ı dünyaya yaymaktır” ve “Kadınlar eşlerine karşı gelirse, erkekler onları hafifçe dövebilir” gibi ifadeler yer alıyor. Buna benzer ifadeler Müslümanlar aleyhindeki ön yargıları bilim adına pekiştirirken, “Dinimin emirlerini takip etmek, yaşadığım devletin yasalarından daha önemlidir”, “Başörtüsünü takıyorum, çünkü ebeveynlerim bunu bekliyor” gibi Müslümanlar hakkında kalıplaşmış damgalamaların onaylanmasını istiyor.

Prof. Mouhanad Khorchide Benzer Anketi Avusturya’da Yapmıştı

Anket,  Münster Üniversitesi’nden Prof. Mouhanad Khorchide tarafından yapılıyor. Ancak Mouhanad Khorchide Avusturya’da da buna benzer bir anket yaptığı, bu anketi de doktora tezi olarak Viyana Üniversitesi’ne sunduğu ortaya çıktı.

Khorchide’in Avusturya’da da buna benzer yaptığı ankette aynı minvalde soruları sorduğu da belirtildi.

Khourchide’in “Uyum ve Paralel Toplum Arasında İslam Din Dersleri/Der islamische Religionsunterricht zwischen Integration und Parallelgesellschaft” isimli ve “İslam Din Dersleri Öğretmenlerinin Zihin Dünyaları/Einstellungen der islamischen ReligionslehrerInnen an öffentlichen Schulen” alt başlıklı tezi Avusturya Sosyoloji Cemiyeti ÖGS (Österreichische Gesellschaft für Soziologie) tarafından “bilimsel gerçeklerden uzak”, anketteki soruların formülasyonunun da problemli olduğunu açıklamıştı. ÖGS, anketi okuyan kişinin sorulara “olumlu” cevap, yani “evet” şeklinde cevap vermesini sağlayacak bir formülasyonun yapıldığını tespit etmişti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş