Gündem

Almanya’da Bakım Evlerinde Personel Alarmı: “Bakım Sistemi Çöküyor”

Hasta hakları savunucuları ve bakım dernekleri, bakım evlerindeki personel eksikliğinin bakım kalitesini düşürdüğü ve hastaların güvenliğini tehdit ettiği konusunda uyarıyor.
24 Mayıs 2024

Almanya’daki bakım evleri, giderek derinleşen bir personel kriziyle karşı karşıya. Hemşireler Konseyi Başkanı Christine Vogler, birçok bakım evinde bakım hizmetlerinin artık garanti edilemediğini ve sadece yatılı uzun süreli bakımda 115 bin tam zamanlı profesyonel bakıcıya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bakıma muhtaç insan sayısının artması, mevcut durumu daha da zorlaştırıyor.

İhmallerin Raporlanmaması Sorunu

Alman Hasta Koruma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Eugen Brysch, personel eksikliğinin hastaların ihmal edilmesine yol açtığına ve bakım evlerindeki bu tür olayların yeterince raporlanmadığına dikkat çekiyor. Brysch, “Bakım evi sakinleri, ihmallere karşı savunmasız durumda. Çoğu zaman bu onur kırıcı durum sessizce, boyun eğerek ve şikayet etmeden katlanılıyor” diyor.

Kısır Döngü Uyarısı

Almanya Sosyal Yardımlaşma Derneği (VdK) Başkanı Verena Bentele ise tam zamanlı bakımda yaşanan sorunların temel noktasının personel eksikliği olduğunu vurguluyor. Bentele’ye göre, personel eksikliği hayal kırıklığına, aşırı çalışmaya, hastalıklara ve sonunda daha az bakım personeline yol açan bir kısır döngü yaratıyor.

Çözüm Önerileri ve Yapısal Değişiklik Talepleri

Bakım dernekleri ve hasta hakları savunucuları, personel sıkıntısının çözümü için daha iyi ücretlendirme, yatılı ve ayakta tedavi arasındaki sınırların yumuşatılması, alternatif yaşam ve bakım hizmetlerinin sunulması gibi çözüm önerileri sunuyor. Ayrıca, sağlık meslekleri içindeki yetkinliklerin yeniden düzenlenmesi, eğitime yatırım yapılması, sektörler arası işbirliği ve dijitalleşmenin teşvik edilmesi gibi yapısal değişiklikler de talep ediliyor.

Kalite ve Güvenlik Tehlikede

Uzmanlar, personel krizinin çözülmemesi durumunda bakım evlerindeki bakım kalitesinin daha da düşeceği, hastaların güvenliğinin tehlikeye gireceği ve bakım sisteminin tamamen çökebileceği konusunda uyarıyor. (sfb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş