Finnentrop’ta Cami Saldırısına Karşı Dayanışma Gösterisi

Finnetrop Ayasofya Camii’nin saldırıya uğramasına tepki olarak düzenlenen dayanışma gösterisine, Federal Millet Vekili, Kaymakam, Belediye Başkanı ve Katolik Kilisesi Rahibi katılarak, Müslümanlarla dayanışma içinde bulunduklarını bildirdiler.

Almanya’nın Finnentrop kasabasında bulunan IGMG Ayasofya Camii’ne yapılan saldırıya karşı dayanışma gösterisi yapıldı.  Dayanışma gösterisine çok sayıda Finnentroplu ve Müslüman’ın yanı sıra, Olpe Federal Milletvekili SPD’li Nezahat Baradari, Finnentrop Belediye Başkanı Dietmar Heß, Finnentrop kasabasının bağlı bulunduğu Olpe İlçe Kaymakamı Frank Beckehoff, Katolik Kilisesi Rahibi Jochen Andreas katıldı.

“CAMİ SALDIRILARINA KARŞI HEP BİRLİKTE”

Misafirler, “Cami Saldırılar

Finnetrop Ayasofya Camii’nin saldırıya uğramasına tepki olarak düzenlenen dayanışma gösterisine, Federal Millet Vekili, Kaymakam, Belediye Başkanı ve Katolik Kilisesi Rahibi katılarak, Müslümanlarla dayanışma içinde bulunduklarını bildirdiler.

ına Karşı Hep Birlikte” sloganı ile bir araya gelen dayanışmacılar adına birer konuşma da yaptılar.

Camii İmamı Mustafa Aydın’ın Kur’an okumasıyla başlayan dayanışma programının açılış konuşmasını Cami Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Elmas yaptı. Elmas, katılımcılara gösterdiği duyarlılık için teşekkür ederken, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın Musevîlerin Auswitz’den kurtarılışlarının yıldönümünde yaptığı “Failler değişti, ama fiil değişmedi.” sözünü hatırlatarak, nefret söylemlerinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi. Elmas ayrıca, taşın belki sadece camı kırdığını ama, bununla birlikte Müslümanların gönüllerini de kırdığına vurgu yaptı.

KEŞKE BU GÖSTERİYİ HİÇ YAPMAMIŞ OLSAYDIK!

Camii Başkanı Ramazan Olmaz da katılımcılara teşekkür etti ve “Keşke bugünkü bu gösteriyi hiç yapmamış olsaydık.” dedi. Olmaz, bu saldırının aslında sadece camiye değil tüm Finnentroplulara yapılmış olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Dietmar Heß saldırının din özgürlüğüne karşı yapılan bir saldırı olduğunu bunu hiçbir şekilde kabullenmeyeceklerini bildirirken, “Video görüntüleri saldırının planlı bir şekilde yapıldığını gösteriyor. O geceye kadar Finnentrop’ta böyle bir şeyin olacağını hiç düşünmezdim.” diyerek yaşadığı şaşkınlığı ifade etti. Milletvekili Nezahat Baradari aşırı sağcıların tahrikleri ve nefret söylemleri ile dinî mekânlara saldırılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Olpe Kaymakamı Frank Beckehoff, tüm Olpe halkı adına Müslümanlarla dayanışma içinde olduklarını göstermek ve bu tür saldırıların en kısa zamanda açıklığa kavuşturulması gerektiğinin üzerinde durmak için burada bulunduğunu söyledi.

NEFRET SÖYLEMLERİNE KARŞI DURULMALI

Avrupa Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği  Başkanı ve IGMG Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Yazıcı ise özellikle toplumda yaygınlık kazanan nefret söylemlerine karşı durulmasını istedi. “Her kim, ırkçı, İslam ve Yahudi düşmanı söylemlerle karşı karşıya gelirse hemen orada, buna karşı tepki vermelidir.” diyen Yazıcı, Finnentrop polisi ve idaresinin saldırı karşısındaki hızlı ve aktif davranışını da tebrik etti.