Almanya’da Müslümanlar Yarın Camilere Kavuşuyor

Almanya’da 22 Mart’dan beri kapalı olan camiler yarın açılıyor. Camiler alınan kurallar gereği birçok önlemi de devreye soktu.

Almanya‘da koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ibadete ara verilen camiler yarından itibaren yeniden açılacak. Müslümanlar yaklaşık 8 haftalık aradan sonra yeniden camilere kavuşmuş olacak.

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi tarafından yayımlanan bildiride camilerin açılmasının belirli şartlara bağlandığı ve bu kurallara uyulması gerektiği belirtildi. İlk aşamada sadece sabah, öğle ve ikindi namazları cemaat ile kılınabilecek. Mukabelelerin, camilerde günlük olarak saat 12.30’da okunacağı açıklandı. Ramazan ayı boyunca yoğunluğun normalden fazla olacağı tahmin edilen yatsı, teravih, cuma ve bayram namazlarının kılınmasına şimdilik izin verilmeyecek. Cenaze namazları imam ve en yakın aile bireyleri ile beraber, eyaletlerin izin verdiği ölçüde kılınabilecek.

IGMG Heilbronn Fatih Cami, alınan önlemler çerçevesinde hazırlıklarını tamamladı.

16 MADDELİK BİR KURAL LİSTESİ HAZIRLANDI

İslam Toplumu Millî Görüş‘ten yapılan açıklamada da vatandaşların uyması gereken 16 maddelik bir kural listesi yayınlandı.

Yazıda, uyulması gereken 16 kuralın bazıları şöyle sıralandı: 1,5 metre mesafe kuralına cemaatle kılınacak namazlar da dahil camilerimizin tüm ortamlarında riayet edilmesi, abdesthane ve tuvaletlerin kapalı tutulması, bu nedenle her bir kişinin evden abdestli olarak gelmesi, camiye girmeden önce ağız maskesinin kullanılması ve camide kalındığı sürece maskenin çıkartılmaması, her bir kişinin evden Kur’ân-ı Kerîm’ini getirmesi, her bir kişinin evden seccadesini getirmesi, camilere girişte ellerin dezenfekte edilmesi, 12 yaşından küçük çocukların camilere gelmemesi, hastalık semptomları olan kişilerin camilere gelmemesi.

Alınan karar gereği camilerde abdesthaneler kapalı olacak.

Konu ile ilgili Camia’ya konuşan İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreter Yardımcısı, ve Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Genel Sekreteri Murat Gümüş, “30 Nisan’da siyasilerin aldığı karar bize bir hak alanı, koridor açtı. Camilerdeki kuralları kendimiz belirlememiz gerekiyordu. Bu doğrultuda yapılması gerekenler ve hangi hazırlıkların yapılması gerektiği gözden geçirildi.” ifadelerini kullandı. Tüm bu atılacak adımlar nedeniyle 4 Mayıs’ta camilerin açılmasına izin çıkmasına rağmen 9 Mayıs tarihinde camilerin açılışı için karar kılındığını söyledi.

Camilerin içerisinde de sosyal mesafeyi gösteren işaretler yer alacak.

“Aldığımız Tedbirler Eyaletlerin Beklentisinin Ötesinde”

Hazırlıklar ile ilgili de bilgi veren Gümüş, “Eyaletlere baktığımızda, eyaletlerin beklentilerini göz önünde bulundurduğumuzda bizim önlemlerimiz ve tedbirlerimiz bunun çok daha ötesinde.”dedi. Birçok eyalette maskenin zorunlu olmadığını söyleyen Gümüş, “Biz maskeyi şart koştuk, Birçok eyalette güvenli mesafe 1,5 metre olarak geçiyor biz 2 metreyi şart koştuk.” diye kaydetti. Islamrat Genel Sekreteri, “Ne kadar çok önlem alırsak alalım, ne kadar çok tedbir alırsak alalım mesele bireyin sorumluluk bilincinde kalıyor. Bundan dolayı tedbir almamızın yanında camilerimize gelecek insanlarımızın bunları gönüllü bir şekilde uygulanması gerekiyor. Ben bu konuda iyimserim.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da camilerde 22 Mart’ta koronavirüs önlemleri çerçevesinde ibadete kapatılmıştı.(fk)