Toplum

Yurt Dışındaki Türkler Türkiye’den Doğum Yardımı Alabiliyor

Türkiye’deki doğum yardımından yurt dışındaki Türklerin çoğunluğunun haberi yok! Mavi kartlılar da doğum yardımı alabiliyor.
07 Şubat 2020

Türkiye yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile izinle Türk vatandaşlığından çıkıp başka ülke vatandaşlıklarına geçen Mavi Kart sahipleri için de doğum yardımı veriyor. Ancak bu uygulamadan yurt dışında yaşayan çoğu vatandaşın haberi bulunmuyor.

Konuya ilişkin düzenleme Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen bir madde ile gerçekleştirilmişti. Buna göre 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren canlı doğan her çocuk için “Doğum Yardımı” ödemesi yapılıyor. 15 Mayış 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için ödeme yapılmayacak.

ÖDEME ÇOCUK SAYISINA GÖRE YAPILIYOR

Camia’ya açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, Doğum Yardımı için ödemelerin, canlı doğan birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 lira tutarında yapıldığını bildirdi. Ödemeler annelere yapılıyor.

Çocuk sayısı sırasının belirlenmesi için ise, 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar da dikkate alınıyor. Örneğin: 15 Mayıs 2015 tarihinden önce 2 çocuğu olan bir anne bu tarihten sonra doğacak olan ilk çocuğuna 3. çocuk şeklinde 600 lira yardım alacak.

Doğum yardımında her çocuk için başvuru süresi 5 yıl. 5 yıl içerisinde başvuru yapılmayınca, yardım parası alma hakkı kalkıyor.

MÜRACAATLAR KONSOLOSLUKLARA YAPILACAK

Türkiye’den doğum yardımı alınabilmesi için çocuğun nüfusa kaydedilmesi gerekiyor. T.C. numarası verilen çocuğun kimliği ile birlikte anne, çocuk yardımı için konsolosluklardaki nüfus işlemelerini yapan daireye müracaat etmesi gerekiyor. Ödemeler, Doğum Yardımı alacak olan kişi adına PTT’ye yatırılıyor. Türkiye’de herhangi bir postanede ödeme alınabiliyor. Paranın başvurudan sonra bir yıl alınması gerekiyor. Aksi takdirde yeniden başvuru yapılması gerekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş