Gündem

Anayasa Mahkemesi Başörtülü Stajyer Avukatın İtirazını Reddetti

Almanya Anayasa Mahkemesi, Hessen eyaletindeki bir stajyer avukatın başörtüsü yasağına itirazını reddetti.
07 Mart 2020

Federal Almanya Anayasa Mahkemesi’nden yapılan yazılı açıklamada, stajyer avukatın mahkemeyi temsil noktasında başörtülü olamayacağı yasağını haklı buldu. Yapılan itirazın reddedildiği belirtilen mahkemenin kararında, yasağın, staj kapsamında dünya görüşü ve dinî açıdan tarafsız bir davranış sergilenmesi yükümlülüğüyle ilişkili bulunduğu, bu nedenle söz konusu yasağın meşru olduğu ifade edildi.

Buna göre, Fas kökenli stajyer avukat mahkeme salonunda dinleyici kısmında başörtülü oturabilecek, ancak temsil noktasında görevli olduğunda başörtüsünü çıkarması gerekecek. 16 eyaleti bulunan Almanya’da aynı yasak Kuzey Ren Vestfalya, Baden-Württemberg ve Berlin’de de uygulanıyor.

“Kararla Müslüman Kadınlar Toplumdan İzole Ediliyor”

Almanya İslam Konseyi Başkanı (IR) Burhan Kesici, yaptığı açıklamada, kararı eleştirerek, “Başörtüsü yasakları, yanlış sinyaldir ve kadınları toplumdan dışlar. Başınızın üstünde ne olduğu önemli değil, aksine içinde ne olduğu önemlidir.” ifadelerini kullandı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı Başkanı Aynur Handan Yazıcı ise kararın “kötü niyetlilerin değirmenine su taşıdığını” belirtti. Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararının Müslümanları izole ettiğini belirten Yazıcı, böylece anayasayla güvence altına alınmış olan meslek eğitimi özgürlüğünün de ortadan kaldırıldığını, bunun yanı sıra kararın başörtülü Müslümanlara yönelik bir çalışma yasağı anlamına geldiğini ifade etti. Yazıcı açıklamasına şöyle devam etti: “Bu kararı veren yargıçlar, zaten birçok cenahtan ayrımcılığa tabi tutulan Müslüman kadınları daha da fazla toplumdan izole etmişlerdir. Bu kararla sadece başörtülü kadınlar hukuki olarak eşit katılım imkânından mahrum bırakılmamıştır; aynı zamanda bu tür kararlardan, bilhassa Müslümanların inanç özgürlükleri bağlamında olmak üzere topluma olumsuz sinyaller yayıldığı unutulmamalıdır.”

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş