AVRUPA
Gündem

Yeni Çocuk Hastalığında Korona Şüphesi

Çocuklarda kalp ve damarları etkileyen yeni tür ateşli enflamasyon hastalığının, Kovid-19’a bağlı olabileceğinden endişe ediliyor.
30 Nisan 2020

Çocuklarda kalp ve damarları etkileyen ve aralarından İngiltere, Fransa ile Belçika’nın da yer aldığı bir dizi ülkede görülen yeni tür ateşli enflamasyon hastalığının, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı olmasından endişe ediliyor. Varlığı, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) doktorlara yolladığı bilgi notuyla kamuoyuna yansıyan hastalık çocuklarda kalp ve damarları etkilerken, kendisini ayrıca yüksek ateş, düşük tansiyon, kızarıklık, ve solunum güçlüğü gibi belirtilerle gösteriyor. Hastaların bir kısmında Kovid-19 tespit edilmesi ise yeni sendromun mevcut salgınla bağlantılı olabileceği kuşkusunu beraberinde getirdi.

Toplam vaka 100’e yaklaştı

NHS verilerine göre vakalar, “sitokin fırtınası” olarak bilinen, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisiyle ortaya çıkan sendroma benzer özellikler de gösteriyor. Çoğu durumda virüsün kendisinden ziyade, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi, hayati tehlike teşkil ediyor.

Hastalık, İngiltere’de şu ana kadar 19 çocukta tespit edilirken, hayatını kaybeden çocuk bulunmuyor. İngiltere’nin ardından aralarında İtalya, İspanya, ABD, İsviçre, Belçika ve Fransa’nın da yer aldığı bir dizi başka ülkede de ortaya çıkan yeni hastalıkta, şu ana kadar bilinen vaka sayısı 100’e yaklaştı.

Fransa’da 15 Çocukta Tespit Edildi

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Ulusal Meclis’te yaptığı açıklamada, hastalığın ülkede 15 çocukta tespit edildiğini bildirdi.

Çocuklardan bazılarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığını söyleyen Veran, hastalığın Kovid-19’la bağlantısı olup olmadığını araştırdıklarını kaydetti.

Belçikada da 10 vaka bildirilirken, vakaların bir kısmında yine Kovid-19 tespit edildi.

DSÖ’nün De Gündeminde

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kovid-19 konusundaki teknik yöneticisi Dr. Maria Van Kerkhove de yaptığı açıklamada, hastalığın klinik şebekeleri aracılığıyla mercek altına alındığını kaydetti. Küresel klinisyen şebekesini, yeni hastalık konusunda tetikte olmaya ve sistematik bilgi toplamaya çağırdıklarını belirtti.

DSÖ yetkilileri de Kovid-19’un çocuklarda kendisini hafif belirtilerle gösterdiğini ve virüsten etkilenen çocukların tamamen iyileştiğinin altını çiziyor.(AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş