AVUSTRALYA
Dünya

Avustralya’da Bir Araç İslami Kıyafetler Satan Mağazaya Daldı

Avustralya’da gerçekleşen bir olayda bir sürücü, aracı ile içerisinde müşterilerin olduğu tesettür mağazasına daldı. 12 kişinin yaralandığı olayla ilgili polisler, terör saldırısı ihtimali üzerinde duruyor.
27 Mayıs 2020
Avustralya polisi @shutterstock

Avustralya’nın Sidney kentinde meydana gelen bir olayda sportif arazi aracı (SUV) kullanan bir şoförün, aracı ile İslami kıyafetler satan bir mağazaya girmesi sonrası yerel kaynaklara göre 12 kişi yaralandı. Olay sonrası kimi yetkililer hadisenin terör saldırısı olabileceği üzerinde bir takım yorumlarda bulundular. Olayda bahsi geçen 51 yaşındaki sürücünün, yapılan incelemeler sonucunda hatırı sayılır sayıda trafik kazasında da bahsinin geçtiği ortaya konuldu. Olay sonrası hastaneye kaldırılarak idrar ve kan testleri yapılan sürücü, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmasına rağmen polisin soruşturmayı derinleştirmesi üzerine tekrar tutuklandı ve polis karakoluna götürüldü.

Daha sonra mahkemeye çıkarılan Nassar’ın, Hijab House vakasının bir benzerini Ocak ayında Lakemba’da yaptığı gündeme geldi. Hakim Holly Kemp, Ocak ayında meydana gelen suçta “ölümcül ya da kasti davranış” unsurlarının bulunduğunu söyledi. Hakim, “Önümdeki belgeler beni endişelendiriyor, görüşüme göre, kısa bir zaman sürecinde iki benzer hadise ve bu iddia olunan suçta ciddi bir örnek teşkil ediyor” dedi. Hakim, hiçbir kefaletle tahliye şartının toplum için korkusunu ya da Nassar’ın yeniden suç işlemesi kaygısını azaltmayacağını belirtti.

“Olay Kasten Yapılmış Gibi Gözüküyor”

Sosyal medyada olaya ilişkin yer alan videoda da dumanlar çıkaran bir aracın önünde bulunan başka bir aracı korna çalarak uzunca bir süre ittiği, bu aracın önünden çekilmesi ile de dumanlar çıkaran aracın “Hijab House” isimli mağazaya büyük bir hızla daldığı görülüyor. Yeni Güney Galler’de yetkili bir polis memuru olan Murray Reynolds, bir radyoya verdiği demeçte, videoya bakınca olayın kasten yapılmış gibi göründüğünü belirtti. Bölgedeki bir benzin istasyonun sahibi olan John Makhlouf ise, çok fazla duman çıkaran bir araç gördüğünü ve bu aracın korna çalarak önündeki aracın çekilmesi sonrası mağazaya girdiğini belirtti. İstasyon sahibi ayrıca o sırada mağaza önünde ve kavşakta geçmeye çalışan yayaların olmadığını söyleyerek bir faciadan şans eseri kurtulunmuş olabileceğine dikkat çekti.

Müslümanları Hedef Alan Bir Saldırı Olmasından Şüphe Ediliyor

Öte yandan ilk görüşte ideolojik bir takım amaçlarla yapıldığına dair ciddi herhangi bir belirti olmasa da Avustralya’daki son gelişmeler ve yapılan saldırılar sonrasının kasıtlı olarak Müslümanların hedeflenebileceğinden şüphelenilmesine neden oldu. Avustralya Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (ASİS) Genel Müdürü Mike Burgess Kasım ayı yaptığı bir açıklamada ülkede bulunan bazı aşırı sağcıların Christchurch cami saldırısından ilham aldıklarını hatırlatarak ülkede Müslümanlara karşı gelişen olumsuz hava konusunda bir takım uyarılara bulunmuştu. Ayrıca ajansın yayınladığı yıllık raporlarda da bu tehdidin son yıllarda ciddi bir şekilde arttığı belirtilmişti.(eg)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş