Hac İbadeti
Dünya

Suudi Arabistan’dan Kabe Kararı: 21 Hazirana Kadar Kapalı

Koronavirüs salgını sebebiyle kısmî sokağa çıkma yasağı uygulayan Suudi Arabistan bu sene hac yapılıp yapılmayacağı konusunda henüz bir karara açıklamadı. Ancak, yeni bir açıklamaya kadar, umre ve hac ziyaret yasağı devam ediyor.
27 Mayıs 2020
Mescid-i Haram, Suudi Arabistan @Camia

Suudi Arabistan 27 Şubat tarihinde uygulamaya koyduğu Kabe ve Mescid-i Nebevî ziyareti yasağını sürdürüyor. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’nın bayram süresince uygulanan 24 saatlik sokağa çıkma yasağının gevşetilmesi ile ilgili genelgesi sonrasında İslamî İşler Bakanlığı da cami ve mescitlerle ilgili bir genelge yayınladı. Genelgeye göre, Mekke haricindeki şehir ve yerleşim merkezlerinde camiler sadece vakit ve cuma namazları için açılacak.

KABE UMRE ve HAC İÇİN HÂLÂ KAPALI

Suud İslamî İşler Bakanı Şeyh Abdullatif bin Abdul Aziz yayınladığı genelgede, cuma gününden itibaren camilerin kısıtlı olarak vakit ve cuma namazlarına açılacağını, ancak, Kabe de dahil olmak üzere Mekke’deki mescitlerin açılmayacağını bildirdi. Mekke’deki mescitlerin açılmasının ise 21 Haziran sorasında yeniden düşünüleceği belirtilen Suudi Arabistan’da iç hatlarda havayolu seyahatleri mümkün olabilecek. Ancak, uluslararası uçuş yasağı ise en azından 21 Hazirana kadar devam edecek.

Mescitler, ezandan 15 dakika önce açılacak namazdan 10 dakika sonra da kapanacak. Cuma namazı ve hutbesi 15 dakikayı geçmeyecek. 15 yaşından küçükler ile risk gruplarının camiye girişine müsaade edilmeyecek. Herkes kendi seccadesini getirecek ve maskeli olarak 2 metre aralıklı sosyal mesafe kuralına uyulacak.

MEKKE GENEL UYGULAMA DIŞINDA BIRAKILDI

Suudi Arabistan’da bayramda uygulanan sokağa çıkma yasağı 28 Mayıstan itibaren 31 Mayıs’a kadar sadece 06.00- 15.00 arasında uygulanacak. 31 Mayıstan itibaren ise sokağa çıkma izni akşam saat 20.00’ye kadar uzatılacak. Buna rağmen sokağa çıkma yasağı Mekke’de devam edecek. Ülkede, uluslararası uçuşların açılması 21 Haziran sonrasında planlanıyor. Bununla birlikte hac ve umre ziyaretlerinin açılması da planlanmıyor.

KÖRFEZ’İN EN YÜKSEK KOVİD-19 VAKASI SUUD’DA

Ülke, körfez bölgesindeki en yüksek koronavirüs salgın oranına sahip. Ülkede şu ana kadar 76 bin 726 vaka tespit edilirken 411 ölüm meydana geldi. 76 bin 726 hastadan 48 bin 450 kadarı ise iyileşti. Günde yaklaşık 2000 vaka tespit ediliyor.

Yapılan tespitlere göre geçen yıl Suud dışından yaklaşık 2.5 milyon Müslüman hac için gelmişti. (ib)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş