FRANSA
Gündem

Fransa’da 2 Haziran Sonrası İçin Planlanan Değişiklikler Belli Oldu

Fransız hükümetinin karantinadan çıkışın ikinci aşamasını 2 Haziran için planlanıyor. Üç hafta sürecek olan bu ikinci aşamada kafe ve restoranlardan okullara kadar yeni gelişmelerin olması bekleniyor.
27 Mayıs 2020
Eyfel Kulesi, Fransa @ AA

Fransa’da yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle düzenlenen karantinadan ilk çıkış aşaması 11 Mayıs’ta gerçekleşmişti. Ülkedeki izlenimlere göre ilk aşamanın verdiği sinyaller ve başarılı sonuçlar, karantinadan çıkışın hızlanmasını beraberinde getiriyor. Üç hafta sürecek ikinci aşama beraberinde birçok yeni gelişmeyi getirecek. İşte karantinadan çıkışın ikinci aşamasında beklenen yenilikler.

StopCovid uygulaması

Çeşitli ülkelerde Kovid-19’la mücadele sırasında vatandaşları bilgilendirmek ve destek sağlamak amacında birçok mobil uygulama geliştirildi. Fransa’da ise 26 Mayıs’ta lanse edilen StopCovid’in haftasonu Meclis ve Senato’dan onay alması bekleniyor. Böylelikle 2 Haziran’dan itibaren indirilip kullanılmasına izin verilmiş olacak. Uygulama Koronavirüsün yayılımını izlemeyi amaçlıyor ve on beş dakikadan fazla bir metre yarıçap içinde temas halinde olunan insanların neredeyse % 80’ini tespit edecek.

Kafe ve restoranlar açılabilecek

Fransa hükümeti salgının yoğunluğuna göre bölgeleri kırmızı ve yeşil olarak iki kısma ayırdı. 2 Haziran’dan itibaren fiziksel mesafeye ve sağlık kurallarına uymak şartıyla Fransa’nın sadece yeşil bölgelerindeki kafe ve restoranlara açılma izni verildi. Fiziksel mesafenin 2 metre olmasına karar verilse de bu ölçü sonrasında 1 metreye indirildi ve işletme sahiplerinin normal kapasitenin yarısı kadarı müşteri ağırlamasına müsaade edildi. Maske personel ve giriş-çıkışları sırasında müşteriler için zorunlu olacak. Ayrıca işletmecilerin müşteri kaydı tutması isteniyor.

Eğlence parklarının açılması

Cumhurbaşkanı Macron’un yaptığı açıklamaya göre salgın riskinin düşük olduğu yeşil bölgelerdeki eğlence parkları da 2 Haziran’da açılabilecek. Eğlence parklarının yanı sıra çok amaçlı salonların da açılması planlanıyor.

Okulların Kademeli Açılmasında İlerleme

11 Mayıs’tan bu yana kademeli olarak okulların açılması çerçevesinde ortaokul öğrencilerinin sadece birinci ve ikinci sınıfları derse gitmeye başlamıştı. 2 Haziran’dan itibaren tüm ortaokul öğrencilerinin okula çağrılması bekleniyor.

Kısmi İşsizlik Maaşını Uzatma Hakkı

Yaşanan sağlık krizinin ekonomiyi etkilemesi sonucu yaklaşık sekiz milyon işçi kısmi işsizlik maaşı almıştı. Çocuklarını sağlık veya fiziki kapasite sorunlarından dolayı okula gönderemeyen ebeveynler bunu kanıtlayan bir belgeyle şimdiye kadar aldıkları kısmi işsizlik maaş hakkını uzatabilecekler.

Yurtiçi Uçuşların Devamı

Easyjet havayolu 15 Haziran’da Fransa ve İngiltere’deki bazı iç uçuşlara % 60 oranında doluluk şartıyla devam etmeyi planlıyor. Fransa’da Nice, Paris, Toulouse, Nantes, Lyon ve Lille’den kalkışlar yapılacak.

Diğer havayolları yavaş yavaş uçaklarını tekrar hizmete sunmayı bekliyor. Air France Haziran ayı sonunda uçuşlarının % 15’ini Fransa ve Avrupa’da sağlamayı planlıyor. Ryannair, Avrupa semalarında uçmak için Temmuz’a kadar beklemeyi düşünüyor.

Müzik bayramı

21 Haziran’da müzik festivalleri yapmayı adet edinen Fransız toplumu, bu yıl sağlık kurallarına uymak kaydıyla müzik bayramını kutlayacak. Kültür bakanı Frank Riester risk oluşturmadan bu bayramın kutlanmasını sağlayacaklarını belirtti.

Belediye Seçimlerinin İkinci Turu

28 Haziran’dan itibaren genel durumun iyiye doğru gitmesi takdirinde yarım kalan belediye seçimlerinin ikinci turunun gerçekleşmesi planlanıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş