Gündem

Fransa’da Camiler Tekrar İbadete Açılıyor

Fransa’da 29 Mayıs’ta kademeli olarak ibadete açılması öngörülen ibadethaneler, Danıştay’ın bu kararı bozması üzerine 22 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı’nın yeni kararnamesiyle açıldı. Buna rağmen tedbiri elden bırakmak istemeyen Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını camide eda etmeyecek.
23 Mayıs 2020
Paris Büyük Camii@Shutterstock

Fransa’da yeni tip Koronavirüs salgınından dolayı ibadethanelerin 2 Haziran tarihinde açılması planlanıyordu. İbadethanelerin daha fazla kapalı tutulmasını yasadışı ihlal olarak tanımlayan Danıştay, 18 Mayıs tarihinde verdiği kararla sekiz gün içerisinde ibadethanelerin açılmasını emretti. Bunun üzerine Fransız İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve din temsilcilerinin 22 Mayıs tarihinde toplantı gerçekleştirdi. Bu görüşmede toplumun sağlık güvenliğini sağlamak için ibadethanelerde alınacak önlemler konuşuldu. Toplantı sonrası çıkarılan kararnamede aynı gün ibadethanelerin halka açılacağı ve ibadethanelerde toplu ibadetlerin nasıl ve hangi tedbirlerle düzenlenebileceği açıklandı.

CIMG Camilerinde Bayram Namazı Kılınmayacak

Yeni kararnamenin oluşturduğu kurallara uyulmadığı takdirde bölgenin valisi ibadethaneyi kapatabilme yetkisini kullanabilecek. Kuralları şöyle özetleyecek olursak maske kullanımı ve ibadethaneye girişte dezenfektan jel ile ellerin temizlenmesi zorunlu olacak. Bunların yanı sıra ibadethanede 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde içeriye alım yapılacak ve ana kapıda bekleyen bir görevli kurallara uyulması için giriş-çıkışları kontrol edecek.

Fransa İslam Konseyi CFCM ile istişarede bulunan İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG), ülkedeki salgın riski hala tehlikeli düzeyde olduğu için 24 Mayıs Ramazan Bayramı namazının kılınmayacağı yönünde açıklamada bulundu. CIMG camilerinin açılış tarihi olarak ise 3 Haziran tarihi açıklandı.

CIMG Camilerinde Alınacak Tedbirler Açıklandı

İçişleri Bakanlığı’nın zorunlu kıldığı önlemleri yerine getirmek ve ek tedbir almak adına CIMG’den yapılan yazılı açıklamada cami yetkililerine birçok tavsiyede bulunuldu. Bu öneriler kapsamında fiziksel mesafenin daha rahat uygulanabilmesi için cami halılarının işaretlenmesi, genel olarak caminin ve abdesthanenin temiz tutulması ve ayrıca girişe sağlık kurallarının asılması öngörülüyor. Abdesthanelerde ise sabun ve tek kullanımlık el kâğıtlarının cemaat hizmetine sunulması ve yine fiziksel mesafeyi koruyarak abdest alınması sağlanacak.

Cemaatten ise kendi seccadelerini kullanma veya secde edecekleri yere tek kullanımlık bir mendil sermeleri bekleniyor. Ayrıca din görevlilerinin 60 yaş ve üzeri cemaate evlerinde namaz kılmalarını veya camide sadece bir vakit namaz kılmalarını tavsiye etmeleri ve 12 yaşından küçük çocukların cami ziyaretlerini ertelemeleri yönünde ebeveynleri ikaz etmeleri isteniyor.

Danıştay’ın kararı uygulandı

Danıştay, hükümete 18 Mayıs Pazartesi günü sağlık alanındaki olağanüstü halin bir parçası olarak ilan edilen ibadet yerlerinde genel ve mutlak yasaklamayı hükümetten kaldırmasını istemişti. Hükümetin ibadet özgürlüğüne koyduğu yasakla ciddi bir yasadışı ihlal yaptığını açıklayan Danıştay, yasağın sekiz gün içinde kaldırılmasını emretmişti.(gy)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş