Dünya

Bir Kıta Yanıyor

Avustralya'da yangın sezonunun başlamasından bu yana orman ve çayırlık alanlarda etkili olan yangınlarda 10 milyon hektara yakın alan kül oldu.
23 Ocak 2020

Avustralya’da yangın sezonunun başlamasından bu yana orman ve çayırlık alanlarda etkili olan ve zaman zaman yerleşim alanlarına da sıçrayan yangınlarda 10 milyon hektara yakın alan kül oldu. Eylül ayından bu yana yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 25’e yükseldi, onlarca kişiden de hâlâ haber alınamıyor. Yeni Güney Galler’de yetkililer, yangınlar nedeniyle eyalet genelinde 1588 evin kül olduğunu, 653 evin de hasar gördüğünü açıkladı. Yetkililer, yangınların Victoria eyaletinde yaklaşık 200, diğer eyaletlerde de 100’den fazla evi kül ettiğini belirtti. 

Binlerce Kişi, Bulundukları Yerleri Terk Etmişti

Victoria ve NSW Bölgelerinde yüzlerce ev yanmış durumda. Tehlike altında olan bölgelerdeki insanlar da hayatlarını kurtarmak amacıyla evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çok sayıda kasabada ise elektrik ve internet bağlantısı kesildi. 

En Az 25 Bin Koala Hayatını Kaybetti

Avustralya’daki yangınlardan en çok etkilenen bölgelerden olan Kanguru Adası’ndaki nesli tükenmekte olan birçok canlı türünün yangınların ardından devamlılığının tehlikeye düştüğü belirtiliyor. Bilim insanlarına göre tür çeşitliliğinin zengin olduğu adada birçok beslenme ve üreme alanı yok olurken, adadaki sayıları 50 bini bulan koalaların en az yarısının hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 

Yangınlarla Mücadele Devam Ediyor

Eyalet ve federal yetkililer aylardır yangınların durdurulması için çaba harcıyor. Yeni Güney Galler, Aralık 2019’un başında olağanüstü hâl ilan etti ve devlet kaynaklarını doğrudan yangınlarla mücadele için kullanma esnekliği kazandı. Ülkede görev başında olan binlerce itfaiyenin yanı sıra ABD, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden de destek geliyor. 

Hasene Derneğinden Yiyecek Ve İçecek Yardımı

Aşırı sıcakların ve kuraklığın sebep olduğu orman yangınlarında evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar için çeşitli yardım kampanyaları başlatıldı. Bunlardan birisi ise Hasene International e.V. tarafından yardım kampanyası gerçekleştirdi. gerçekleştirildi. 

Hasene e.V. derneğinin yardım kapmanyasıya ile ilgili bilgi veren Avustralya Hasene gönüllülerinden Zeliha Akın, “Erken başlayan yangınlar için başlattığımız kampanyada 14 bin dolar toplanmıştı ve teslim edilmişti. Fakat yangınlar daha da genişledi ve ihtiyaçlar artarak çoğalıyor. Gereken yerlerden izin alarak hem para yardımı hem de sıcak yemek ile yangın mağdurlarına destek oluyoruz. 8 Ocak’ta sabahın erken saatlerinden itibaren 20 gönüllü ile konvoy hâlinde yola çıkan ‘Hasene Avustralya Food Truck’ ile Bairnsdale ilçesinde yangın mağdurları ve itfaiye çalışanlarına sıcak yemek ikramı yardımlarımızı ulaştırdık. Burada tanıştığımız, yangını yakinen yaşamış olanlar, yaşadıkları zorlukları ve korkularını anlattılar. Hasene gönüllülerine destek ve yardımlarından dolayı da ayrıca teşekkür ettiler.” ifadelerini kullandı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş