Toplum

Almanya’da Evden Çalışanlara 600 Avro Vergi İndirimi Geliyor

Alman hükümetini oluşturan koalisyon partileri, koronavirüs döneminde evden çalışanlar için 600 avroluk vergi indirimi getirecek. 2020 yılı vergilendirmesi için anlaşan iktidar partileri Aralık ayında konuyu yasalaştıracak.
Merfua Şeker | Gülistan Şeker | Orhan Çetinkaya
12 Aralık 2020

Almanya’da federal hükümeti oluşturan sosyal demokratlarla Hristiyan demokratlar koronavirüs salgını döneminde evden çalışanlara vergi indirimi getirecek. Bir yıl için 600 avroluk sabit bir matrahta anlaşan koalisyon ortakları, bu dönemde daha önceden evden çalışanlardan istenilen belgelerin ibraz edilme şartını da kaldırdı.

Elektrik, su, telefon ve ısıtma gibi masrafların, evde çalışma ile birlikte arttığına dikkat çeken hükümet, bu nedenle, 2020 yılı vergilendirmesinde vergi indirimi için 600 avro sabit bir matrah belirledi. Vergi indirimi için gerekli olan yasa bu ay içinde çıkarılacak.

En Fazla 600 Avro ödenecek

İktidar ortakları Sosyal Demokrat Partisi ve Hristiyan Demokrat Birliği evden çalışmanın vergiden düşülmesi ile ilgili çalışmalarında uzlaşma sağladı. Uzlaşmaya göre 1 yıl içinde en fazla 120 günlük evden çalışma vergi indirimine yansıtılacak. Her bir gün için ise 5 avroluk bir indirim söz konusu olacak. Sosyal Demokratlar 600 avroluk bu miktarı 500 avro olarak öngörüyordu.

Evden çalışanlar için uygulanacak olan 600 avroluk bu sabit matrah, Almanya’da Werbungskosten denilen mesleki masraflara dahil edilecek. Almanya’da mesleki masraf olarak yılda 1.000 avroluk vergi indirimi yapılıyor. Bu yeni indirim de buna edilecek, ek olarak indirim yapılmayacak. Yani, zaten 1.000 avroluk bir mesleki masraf gösteriyorsanız ilave 600 avroluk masraf gösterilemeyecek. Sadece, evden çalışmanın karşılığı olarak 600 avronun belgelerinin ibrazı şart olmayacak.

Mesleki Masraflar

Alman vergi yasasında mesleki masraflar altında, mesleğin gerektirdiği giyim, ekipman, özel araç ya da ulaşım araçları ile yapılan yolculuklar, bilgisayar ve kaza maliyetleri gibi bir masraf gösteriliyor. Buna ilaveten şimdi, korona döneminde evden çalışma da mesleki harcama olarak gösterilebilecek.

Bu karar ile birlikte Almanya’da evde çalışmak zorunda kalan çalışanlar, 2021 yılında vergi dairesinden 2020 için 120 günü geçmeyecek şekilde her gün için 5 avro mesleki masraf talep edebilecek. Bu düzenleme 2021 yılı için de geçerli olacak

Alman Şirketler Yeniden Yapılanıyorlar

İlkbahardan bu yana, bazı şirketler koronavirüs bulaşmasını önlemek için çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirmişti. Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan bir ankete göre, çalışanların yaklaşık yüzde 36’sı bu yaz döneminde evden çalıştı. Federal İstatistik Dairesi koronavirüsten önce geçen yıl tüm çalışanların yalnızca yüzde 12.9’unun kısmen veya tamamen evden çalıştığını bildirdi.

Salgının şiddetlenmesi üzerine daha çok sayıda çalışan evden çalışmaya başladı. Ifo Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, Almanya’daki tüm şirketlerin yaklaşık yüzde 54’ü, evden çalışmayı mümkün kılacak planlama yapıyor.

Almanya Sendikalar Birliği (DGB) Destekliyor

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Anja Weber, hükümetin sendikaların çağrısına olumlu cevap verdiğini bildirdi. Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Reiner Holznagel de böyle bir yasaya ihtiyaç olduğunu ve hükümetin yasa tasarısını desteklediklerini söyledi.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş