Gündem

Paul-Ehrlich Enstitüsü: “Aşının Faydaları Risklerinden Fazla”

Almanya’da koronavirüs aşısının olası yan etkilerine karşı bin 200’ü aşkın tazminat başvurusu yapıldı. Aşı uygulamalarından sorumlu kurumdan, “Aşının faydaları risklerinden fazla.” açıklaması geldi.
23 Ocak 2022
@Shutterstock

“Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesinde yayımlanan bir habere göre Almanya genelinde koronavirüs aşısının olası yan etkilerine karşı bin 200’ü aşkın tazminat başvurusu yapıldı. Ülkede aşı uygulamalarını kontrol eden Paul-Ehrlich Enstitüsü’nün (PEI) 30 Kasım 2021 tarihine kadar açıkladığı verilere göre 155 milyonu aşkın insana korona aşısı yapıldı. Bunlardan en fazla yapılan aşı Biontech/Pfizer, ikinci sırada Astrazeneca aşısı ve üçüncü sırada Moderna aşısı yer alıyor.

En Az Yan Etkisi Olan Biontech/Pfizer Aşısı

Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Almanya’da bu üç aşıdan en az yan etkisi olan Biontech/Pfizer aşısı. Buna göre Biontech aşısında her bin kişide 1,6 oranında yan etki yaşanıyor. Araştırmada ağır seyreden yan etkilerin oranı her bin kişide 0,2 olarak açıklanırken, aşının faydalarının risklerinden fazla olduğu belirtildi.

Ağır seyreden vakalarda tazminat hakkı doğması için Enfeksiyonla Mücadele Yasasına göre aşının neden olduğu yan etkiler kişinin hem sağlığını hem maddi şartlarını tehdit ediyor olması gerekmekte. Bundan dolayı ateş, baş ağrısı, titreme gibi sık görülen yan etkiler, bu zararın kapsamı içerisine girmiyor.

Medya Yanlış Anlamalara Karşı Çalışma Yürütmeli

Açıklanan verilerin vatandaşlar tarafından doğru okunması gerektiğine dikkat çekilirken, bazı insanların medyada yer alan haberlerden etkilenerek aşının yan etkilerinden korktukları için aşı olmadıkları ve sık görülen yan etkiler nedeniyle tazminat başvurusunda bulunmuş olabilecekleri vurgulandı. Ayrıca uzmanlar özellikle medyanın yalan haberlere, komplo teorilerine ve yanlış anlamalara karşı bir çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti.

Bin 200 Başvurudan 18’i kabul edildi

Yapılan bin 219 başvurunun henüz 54’ü incelendi ve yalnızca 18’i kabul edildi, 30’u reddedildi, 4’ünün işlemleri ise sürüyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş