Dünya

Tunuslu İşçiler Rejimi Protesto İçin Sokağa İndi

Başkent Tunus'taki Muhammed Ali Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, mevcut sosyal ekonomik durumu ve sendikal hakların kısıtlanmasını protesto etti
05 Mart 2023
Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS), protesto gösterisi yaptı. @aa

Çok sayıda siyasetçinin tutuklandığı Tunus’ta, Genel İşçi Sendikası (TGİS), “mevcut sosyal ekonomik durumu ve sendikal hakların kısıtlanmasını” protesto etmek için gösteri düzenledi.

TGİS’in çağrısı üzerine sendika üyesi yaklaşık 2 bin kişi, başkent Tunus’taki Muhammed Ali Meydanı’nda toplandı.

Gösteride, “Korku yok, terör yok, güç halkın elinde”, “Polis devletinde özgürlük olmaz”, “Canımızla kanımızla sendikanın yanındayız” yazılı pankartlar taşındı.

“Grev hakkının engellenmesine karşı çıkacağız”

TGİS Genel Sekreteri Nureddin et-Tabubi, burada yaptığı konuşmada “Dünyadaki tüm sendikalar gibi, işçilere yapılan adaletsizliğe, sendikal hakların verilmemesine ve grev hakkının engellenmesine karşı çıkacağız.” dedi.

Tek silahlarının diyalog olduğuna vurgulayan Tabubi, “Bizim şiddetle veya terörle işimiz olmaz, biz haklarımızı diyalog yoluyla ve barışçıl gösterilerle alacağız. Ülkede diyalog kelimesi bir suç haline geldi. Biz farklı görüşlere rağmen açık fikirli, hoşgörülü ve birbirine kenetlenmiş bir ülkede olan Tunus’tayız.” ifadelerini kullandı.

“Tunus, bedeli ne olursa olsun diktatörlüğe dönmeyecektir”

Ülkede 11 Şubat’tan bu yana devam eden gözaltı operasyonlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Tabubi, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanına yönelik gerçekten suikast planları yapıldığı kanıtlanırsa hepimiz bunun karşısında dururuz. Terör ve şiddet çözüm değil, demokratik ve barışçıl yollarla değişim talebimiz için mücadele ediyoruz.”

Gözaltına alınan veya tutuklananlarla dayanışma içinde olduklarını dile getiren Tabubi, “Hapisteki aktivistleri selamlıyorum. Tunus, bedeli ne olursa olsun diktatörlüğe dönmeyecektir.” diye konuştu.

Göstericiler, Afrikalı göçmenlere yapılan ayrımcılığa karşı pankart taşıdı. @aa

TGİS’ten genel grev çağrısı

TGİS, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamayla “sendikal haklara yönelik kısıtlamaları ve ülkedeki ekonomik durumu protesto etmek” için çeşitli sektörlerde grev ve bazı kentlerde gösteri düzenleyeceklerini duyurmuştu.

TGİS’in çağrısı ile 18 Şubat’ta Sfaks, Tuzer, Medenin, Kasrin, Kayravan, Nabil, Monastir ve Cenduba kentlerinde yüzlerce sendika üyesi gösteri düzenlemişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, gösterilere katılarak açıklamalarda bulunan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch’in sınır dışı edilmesi talimatı vermişti.

Cumhurbaşkanı Said, TGİS’in grev duyurusunun ardından yaptığı açıklamada, sendikal hakların Anayasa tarafından güvence altına alındığını ancak bu hakların siyasi hedeflere ulaşmak için öne sürülemeyeceğini belirtmişti.

Tunus’taki “siyasi gözaltı ve tutuklamalar”

Ülkede 11 Şubat’tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor.

“Gözaltı dalgası”, devlet güvenliğine karşı komplo kurmak suçlamasıyla Nahda Hareketinin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş insanı Kemal Latif’in gözaltına alınmasıyla başladı.

Devam eden operasyonlarda, Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun, Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabi, Ulusal Kurtuluş Cephesinin üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek ile siyasi aktivist Şeyma İssa, eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi, avukat Rıza Bilhac’ın gözaltındaki sorgularının ardından tutuklu yargılanmalarına karar verilmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Said, ülkede bazı siyasilere yönelik gözaltıların “devletin güvenliğine karşı komplo kurma” ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlardan ötürü gerçekleştirildiğini söylemişti. (aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş