Yazarlar

Yolcu Hakları

Uçakla seyahatlerde sıkça karşılaşılan problemlerden biri de uçağın rötar yapması durumudur. Bu ve benzer durumlarda yolcuların sahip olduğu bazı haklar vardır.
28 Haziran 2023

Bir uçuşun rötar yapması durumunda havayollarının tazminat ödemesi gerekebilir. Durumun böyle olup olmadığı ve tazminatın ne kadar olacağı konusunda Avrupa Hava Yolcu Hakları Yönetmeliği EC 261/2004 geçerlidir.

Kanun Hangi Uçuşları Kapsar?

Geçerli yönetmelik AB’den başlayan ve herhangi bir havayolu şirketi tarafından gerçekleştirilen bütün uçuşları kapsar. Bunun yanı sıra yönetmelik AB üyesi olmayan bir ülkeden AB ülkesine Avrupa Birliği’ne bağlı herhangi bir havayolu şirketi tarafından gerçekleştirilen uçuşlar için de geçerlidir. Örneğin, bir Amerikan havayolu şirketinin New York’tan Frankfurt’a yaptığı bir uçuşta rötar yapması durumunda, AB Hava Yolcu Hakları Yönetmeliğine dayalı olarak herhangi bir hak talep edilemez.

Gündem | 6 Haziran 2022 THY’den Yeni Uygulama: Yolcular Bagaj Ücreti Ödeyecek 6 Haziran 2022

Gecikme Tazminatı

Havayolu şirketi gecikme durumunda gidilecek ülkenin mesafesine bağlı olarak gecikme tazminatı ödemek zorunda kalır. Bunlar 1.500 km’ye kadar olan uçuşlarda, 2 saatten fazla olan gecikmeler için 250€, 1.500 ile 3.500 km arasındaki uçuşlarda, 3 saatten fazla olan gecikmeler için 400€ ve 3.500 km’nin üzerindeki uçuşlar için de 4 saatten fazla olan gecikmelerde 600€ olarak belirlenmiştir.

Eğer havayolu şirketi alternatif bir uçuş sunar ve bu uçuşlar az önce belirtmiş olduğumuz süreden daha erken varır ise havayolu şirketi belirtmiş olduğumuz tazminat miktarını yüzde 50 oranında indirme hakkına sahiptir.

Uçuş gecikmesinin nedeni olağanüstü sebepler ise havayolu şirketi tazminat ödememe hakkına sahip olur. Böyle bir istisnai durumun var olup olmadığını havayolu ispat etmesi lazım. Bunlar ciddi olağanüstü durumlardır. Örneğin uçaktaki teknik bir arıza nedeniyle yolcular tazminat alma hakkına sahiptir. Veya havayolunun kendi çalışanları grevde ise yolcu tazminat almaya hak kazanır. Havaalanı personeli greve giderse ve bu önceden duyurulmazsa, havayolunun ödeme yapması gerekmez.

Bakım Hakları

Gecikmenin süresine ve uçuş rotasına bağlı olarak, havayolu şirketi, kalkış havaalanında bekleyen yolcularla ilgilenmek ve onlarla ilgilenmekle yükümlüdür. Bu ilk olarak gıda ve içecek hakkı anlamına gelir. Uçuş bir sonraki güne ertelenirse yemek hakkının yanı sıra otel ve havaalanından otele gidiş-dönüş ulaşım hakkı da vardır.

Havayolu şirketleri bunu genelde kupon hazırlayarak yapıyorlar. Kuponlarınızı havayolu personelinden temin edebilirsiniz. Sadece şirket yardımcı olmadığı takdirde kendi başınıza hareket edin. Söz konusu bu ödemeleri kendiniz yaparsanız, makbuzları isteyin ve muhafaza edin.

Pin It on Pinterest

Paylaş