Toplum

Almanya’da Enflasyon Tekrar Yükselişte

Almanya’da sadece restoranlar değil, birçok sektörde enflasyon yükselişte. Peki vatandaşları hangi sektörde yüksek fiyatlar bekliyor?
04 Ocak 2024
@Shutterstock

Almanya’da enflasyon oranı sonbahardaki düşüşün ardından aralık ayında tekrardan yükselişe geçti. Alman İstatistik Ofisi’nden paylaşılan bilgiye göre enflasyon oranı aralık ayında yüzde 3,7 olarak kayıtlara geçti. 2023 yılının bütününde ise bu oran yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

gıda sektöründe enflasyon yükseliyor

Oranlar 2023’ün başında yüzde 8’lerin üzerindeydi. Mevcut oran hala düşük sayılsa da, yeni yükselişin bir başlangıcı olarak görülüyor. Buna göre kasım ayına kıyasla gıda sektöründe örnek olarak üzüm fiyatları yüzde 11,1, paprika fiyatları ise yüzde 9,3 artış gösterdi.

kalorifer yakıtı yüzde 13,6 arttı

Benzin fiyatları da yılın geneline kıyasla yüzde 1,7 arttı. Ekemk fiyatları yüzde 7,7, et fiyatları yüzde 2,7 ve meyve fiyatları yüzde 12,9 artış gösterdi. Kalorifer yakıtı da yüzde 13,6 artışla dikkat çekti.

çeşitli faktörler etkili oluyor

Almanya’da 2024 yılının girmesiyle birlikte örnek olarak karbondioksit vergisi arttı. Gastronomi sektöründe de yüzde 7’lik Katme Değer Vergisi tekrardan yüzde 19’a yükseltildi. Bu artışlar dolayısıyla enflasyon oranına yansıyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş